onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Risk för översvämningar kan stoppa stora byggprojekt i Malmö

Publicerad: 29 augusti 2023, 08:42

Ön i Limhamn är ett av de projekt som kan påverkas när Malmö stad inför nya riktlinjer för ny bebyggelse.

Foto: Apelöga

Malmö expanderar fort, men nu riskerar flera stora byggprojekt att minska i storlek eller stoppas helt. Det skriver Sydsvenskan idag.

Ämnen i artikeln:

SvepetKlimatanpassningMalmöSkåne

R


För att ta hänsyn till höjning av vattennivåerna, vågeffekter och framtida extremhändelser har Malmös stad bestämt att all bebyggelse ska ligga minst 3,2 meter över dagens havsnivå, men Länsstyrelsen anser inte att det är tillräckligt högt.

– Ingen vet säkert vilka nivåer vi kommer tvingas hantera i framtiden, säger Pär Persson, vattenstrateg på länsstyrelsen, till Sydsvenskan. Vi lever i en osäkerhet. Det är ganska stor sannolikhet att det kan bli värre än det Malmö beskriver.

Projekten som kan påverkas har alla planerad bebyggelse nära strandlinjen. Det handlar bland annat om Klagshamn, Nyhamnen, Bunkeflostrand och Ön i Limhamn. Enligt Josephine Nellerup, stadsbyggnadsstrateg på Malmö stad, har man dock utgått från klimatunderlag från SMHI och använt FN:s klimatpanels beräkningar för framtida havsnivåhöjningar.

– Vi försöker vara samhällsekonomiskt rimliga, säger hon till Sydsvenskan.

Klimatanpassningen behöver ske successivt och kontinuerligt samtidigt som världen gemensamt arbetar för att minska klimatpåverkan. Malmö stad har även tagit fram en strategi för kustskydd för de närmsta 200 åren. I väntan på politiskt godkännande efterlyser hon ett nationellt regelverk

– Idag skiljer det sig mellan kommun och kommun och mellan länsstyrelse och länsstyrelse. Regeringen behöver tydliggöra vad som ska gälla.

Simon Lundh

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev