Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Riksbyggen och Storstaden vinner markanvisningar i Barkarbystaden

Publicerad: 7 juli 2022, 11:54

Bilden till vänster: ”Woodnt it be nice” heter Storstadens bidrag i (just det) trä. Till höger: Riksbyggens förslag ska innehålla 161 lägenheter och ha lokaler i gatuplan mot Majorstorget.

Illustration: Kaminsky och Witte Sundell

Järfälla kommun utser Riksbyggen och Storstaden Bostad till vinnare i markanvisningstävlingarna för kvarter 10 och 13 i Barkarbystaden. 15 kvalificerade tävlingsbidrag inkom, skriver kommunen i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

BarkarbystadenJärfällaRiksbyggenStorstaden BostadSvepet

De två kvarteren omfattar tillsammans 33 000 kvadratmeter BTA för bostäder och centrumverksamhet. 

Riksbyggen vinner markanvisning för kvarter 10 (Barkarbystaden III), ett kvarter om 15 500 kvadratmeter BTA. Bolaget planerar för 161 lägenheter och stadsradhus samt lokaler i gatuplan mot Majorstorget. 

Läs mer: Tecknar avtal om två nya projekt i Barkarbystaden – nära nya tunnelbanan 

Gestaltningen är enligt Järfälla kommun varierande med ett utbud av mötesplatser för boende både på innergården och taken, samtidigt innehåller förslaget inslag som trästomme, växtvägg och växthus på tak. 

Byggstart planeras till första kvartalet 2024 med planerad inflyttning kvartal två 2026.

I Riksbyggens fastighet varierar våningsantalet mellan tre till sju våningar. Materialvalet går i trä och tegel. Projektet ska certifieras enligt NollCO2 och Miljöbyggnad Guld.

Illustration: Witte Sundell

Kvarter 13, där Storstaden vinner markanvisning, omfattar 17 500 kvadratmeter BTA. Här planerar bolaget för 205 lägenheter samt stadsradhus.

Läs mer: Nya ägaren hyr ut 1 000 kvadratmeter till Ica i Barkarby 

Bidraget som de tävlade med döptes till ”Woodnt it be nice” – och ska, precis som ordleken säger, utvecklas i trä med stark arkitektonisk identitet och höga ambitioner för både ekologisk och social hållbarhet med bland annat mötesplatser för boende vid växthus, odlingslådor och redskapsbod på tak och innergård. 

Byggstart planeras till slutet av 2023 med första inflyttning under 2025.

Storstaden satsar på ekologisk och social hållbarhet med bland annat mötesplatser för boende vid växthus, odlingslådor och redskapsbod på tak och innergård. Certifieras enligt NollCO2 och Miljöbyggnad Silver.

Illustration: Kaminsky

 

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.