Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Restriktioner hindrar byggande

Publicerad: 10 februari 2014, 14:50

Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare är det ont om byggbar mark på grund av de restriktioner som finns.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare är det ont om byggbar mark på grund av de restriktioner som finns. Om politiska beslutsfattare lyfter ett antal restriktioner kan man, enligt Stockholms Handelskammare, bygga ett helt nytt Stockholm – i Stockholm.

– Det är dags att med varsam hand lyfta en del restriktioner så att det kan skaps utrymme för mer byggbar mark. Givet Stockholms kraftiga befolkningstillväxt borde det vara ett riksintresse hur vi ska öka bostadsbyggandet i regionen, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Rapporten pekar på 35 byggrestriktioner som försvårar för byggnation av bostäder på den obebyggda marken i Stockholms län. Stockholms Handelskammare föreslår lättnader inom följande områden:

- Opåverkade områden. Ett töjbart begrepp, menar Stockholms Handelskammare, som med stöd av Miljöbalken gör att många markområden anses skyddsvärda för att det inte finns någon bebyggelse där. Här finns det stor byggpotential.
- Buller. Bullerrestriktioner borde prövas i större omfattning än nu eftersom det med dagens teknik är fullt möjligt att bygga tysta inomhusmiljöer även där utomhusbullret är högt.
- Åkergradering. Enligt Handelskammaren bör jordbruksmark få bebyggas i Stockholm.
- Naturreservat. Handelskammaren vill upphäva några av Naturreservaten. Exempelvis Rinkebyskogen, Järvafältet, Sätraskogen och Masmoplatån.
- Strandskydd. Kommuner bör bevilja mer dispens för att kunna bygga strandnära.

Karta över restriktioner 

Du hittar rapporten här

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms Handelskammare

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.