Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Rapport: Fler branscher och kulturverksamheter ökar stadskärnors omsättning

Publicerad: 8 juni 2022, 20:04

Helena Olsosn Foto: Fastighetsägarna

Städer förändras kontinuerligt med utbudet, vilket kräver medvetna strategier för tillväxt och kommersiell omsättning. I årets Cityindex Insikt, som följer städernas utveckling, listas de viktigaste strategierna.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHUI

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det som är nytt är hur viktigt det är att ha bred branschbredd i stadskärnan. Ju fler branscher som är representerade desto tydligare blir det. Synergieffekterna ger en positiv utveckling för hela stadskärnans omsättning, säger Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna till Fastighetsnytt.

Detta belyses också i den färska temarapporten Cityindex Insikt som släpps under H22 Cityexpo i Helsingborg på torsdag, som tagits fram i samarbete med HUI Research.

Hur påverkar detta avtalen?
– Man behöver tänka nytt kring avtal för att få in det bredare innehållet i innerstaden, men också ändra regelverk för lokaler. Särskilt dagens skatte- och momslagstiftning sätter käppar i hjulet för delade lokaler.

Vilka är de största hoten mot tillväxten i städerna?
– Dels att vi fortsätter i samma hjulspår som alltid och inte har mod att testa nya lösningar. Det gäller fastighetsbolag, kommuner och hyresgäster. Alla behöver samverka för en mer levande stadskärna, säger Olsson. 

Branschbredden är störst i storstäder och minst i småstäder och för varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan kan man nu påvisa en ökad besöksnivå på mellan 1–2 procent, enligt rapporten. Handelsverksamheter har en mindre andel av den totala branschbredden i större städer. 

När en ny kulturbransch etablerar sig i en medelstor stad eller småstad så ökar omsättningen i genomsnitt med 4,3 procent, enligt rapporten. Medan kontor ökar den med 3,5 procent.

– Tidigare har handeln varit den största dragaren, men nu ser vi att besöksanledningarna är fler och mer varierande, säger Helena Olsson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev