måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Rapport: Få svenskar försöker påverka sin närmiljö

Publicerad: 10 mars 2023, 10:26

Mer än varannan svensk har aldrig försökt påverka sin närmiljö, enligt ArkDes Sifoundersökning.

Foto: Erik Simander/TT

Svenskarnas benägenhet att aktivt påverka sin närmiljö är låg. I alla fall om man får tro resultatet av en Sifoundersökning som publiceras i en rapport från Arkdes.

Ämnen i artikeln:

SvepetArkDes

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes, har låtit Sifo göra en undersökning för att mäta svenskarnas benägenhet att påverka utformningen sin stadsdel eller närmiljö.

Resultatet av undersökningen som publiceras i rapporten "Ett samhälle som håller ihop" visar att mer än varannan svensk, 53 procent, aldrig försökt göra detta.

– Vi måste arbeta med att involvera medborgarna i det som gestaltas, byggs och förvaltas för att skapa ett samhälle som håller ihop. Målet med den nationella politiken är att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har en avgörande betydelse i samhällsbygget och kan bidra till att skapa ett hållbart och jämlikt samhälle som ger en känsla av tillhörighet och stolthet. Undersökningen visar att betydligt fler måste få kunskap om och förutsättningar för hur man kan påverka sin närmiljö och det vill vi arbeta mer med, kommenterar Jessica Segerlund, enhetschef på Arkdes.

Rapporten slår fast att det vanligaste sättet för svenskarna att engagera sig i närmiljön är att skriva under en protestlista tätt följt av att skicka in ett önskemål eller klagomål i en app. Bara åtta procent har deltagit i någon form av medborgardialog.

Läs också: Omdiskuterade megabygget blir av: ”Stockholm har inte tagit sitt ansvar”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev