Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Projektet Ektornet snart över

Publicerad: 20 november 2013, 14:53

Peter Buttenschön

Det var mycket svarta rubriker om de svenska bankernas exponering mot Baltikum när finanskrisen började få fäste i Europa.


Ämnen i artikeln:

Swedbank

Det var mycket svarta rubriker om de svenska bankernas exponering mot Baltikum när finanskrisen började få fäste i Europa. Efter 5 500 intag av enskilda fastigheter och mer än 3 000 försäljningstransaktioner kan Ektornet, Swedbanks eget fastighetsbolag för nödställda krediter, börja skönja slutet på resan.

– Situationen i Baltikum var en marknad i fritt fall, framförallt Lettland. Vi och andra banker var tvungna att ta in fastigheterna och skapa en normal marknad igen. Bara i år tror jag att vi sålt fler bostäder i Lettland än vad Peab gjort i Sverige, säger Peter Buttenschön.

Ektornet är ett dotterbolag till Swedbank med syftet att förvalta av Swedbank övertagna panter. Ektornets vd sedan mitten av 2011, Peter Buttenschön, har en bakgrund i Nordea under 90-talskrisen och i Securum där han bland annat var vd för Securums fastighetsbolag i Tyskland. Efter detta har han jobbat med nödställda krediter inom finansbranschen och kom på den vägen in i Swedbank och Ektornet i samband med krisen i Baltikum. Verksamheten har tagit in 5 500 objekt under finanskrisen och har haft 220 anställda som mest.
– Småskaligheten av enskilda objekt underskattades i början när man satte upp Ektornet vilket gav en större verksamhet än man trodde, kanske inte i volym men i antal fastigheter. I Securum tror jag minimum för ett objekt var fem miljoner kronor, i Ektornet ligger snittet på dryga miljonen.

Överspekulation på bostadsbyggande
Norden visade sig inte alls bli ett problem där man totalt tog in fastigheter för 1,3 miljarder men har nu sålt det som fanns i Norge och Finland och har endast kvar ett par fastigheter i Sverige. Exponeringen mot Lehman Brothers innebar att man tog in fastigheter även i USA, främst ett par större hotell men också lägenheter. En annan problemmarknad är Ukraina, att jobba för Ektornet i Ukraina beskriver Peter Buttenschön som ett av de svåraste managementuppdrag du kan ha.
– Det är en omgivning och infrastruktur som är otroligt annorlunda mot vad vi själva lever i. Dels har du de ekonomiska förutsättningarna, affärsklimat och fastighetsmarknaden som sådan, sedan finns också korruption. Vi har enstaka succéer, men en försäljningsprocess i Ukraina kan man nästan inte beskriva. Vi är dock en ganska liten spelare i Ukraina.

Men de största problemen fanns i Baltikum och framförallt Lettland där marknaden störtdök.
– Swedbank hade vid finanskrisens början fastighetsprojekt motsvarande fem års efterfrågan i Riga, det var en överspekulation på bostadsbyggande och det har varit en utmaning att få ner volymen. Köparna av lägenheter har kommit tillbaka, men man får komma ihåg att de flesta enheter vi förfogar över är i B- och C-lägen. Snittpriset på bostäder föll med 60 procent inom loppet av 18 månader. I dag har det gått upp med 25 procent, vilket förvisso är långt ifrån innan krisen men det är en fungerande bostad- och fastighetsmarknad igen.

Byggt upp en organisation
Det har onekligen varit en diversifierad portfölj Ektornet förfogat över med miljonprogramslägenheter och hotell i USA, bostadsutvecklingsprojekt i Baltikum med mera. Med 5 500 objekt som ska tas om hand och läggas ut på försäljning krävs rätt kompetens. I USA och Norden fanns professionella fastighetstjänster att köpa in men inte i Baltikum, utan där har man varit tvungna att bygga upp hela organisationen själva.
– Vad som avgör om det går bra eller dåligt beror mycket på vilka människor du har ombord. Vi har byggt upp lokala bolag, lokala ledningar och tagit in specialistkompetens. I Lettland till exempel har vi varit tvungna att bygga upp en försäljningsorganisation från grunden. Den lokala mäklarkåren kunde inte hantera det. Men det har också blivit så lyckat att andra banker knackar på dörren och vill ha hjälp.

Projektet över
I mitten av 2012 togs beslutet att inte ta in fler fastigheter samt att öka tempot i försäljningen. Man räknar med att ha cirka 1 000 enheter kvar vid årsskiftet, med den övervägande delen i Lettland. Ektornet som del av banken kommer troligtvis gå in i den vanliga FR & R verksamheten där Peter Buttenschön också är chef.
– Sedan får det ta den tid det tar, man kan aldrig veta när den sista fastigheten är såld och i Securum tror jag det tog tio år efter officiellt avslut. Det här målades upp som ett jätteproblem i media, men i slutet av året kommer det i stort sett vara löst. Nu har vi fungerande marknader igen och det handlar om att kontrollerat sälja det vi har. Då kan man säga att projektet är över.

Ektornet har totalt tagit in fastigheter för 7,8 miljarder. Per kvartal 3 finns drygt 2,8 miljarder kvar i böckerna. Under 2013 har Ektornet hittills sålt för 2,4 miljarder kronor i mer än 1 400 individuella transaktioner.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Swedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.