fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Pophouse ska väcka liv i Gasklockan – se bilderna på nya jättescenen

Publicerad: 18 maj 2021, 14:20

Gasklockorna i Hjorthagen, Stockholm. Foto: Lennart Johansson

Konserter, standup och teater. Stockholms stad går vidare med miljardsatsningen på en kulturscen i Gasklockan, Hjorthagen, och meddelar att Abba-Björns Pophouse kommer att hålla i trådarna.

Ämnen i artikeln:

GasklockanHjorthagenNorra DjurgårdsstadenBjörn UlvaeusStockholms stadExploateringsnämnden

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Den öde gasklockan i Norra Djurgårdsstaden ska fyllas med livemusik, standup, teater, shower och liknande under kvällstid. 

– Staden hyr ut Gasklocka 2 till Pophouse Entertainment Group som kommer att driva scenverksamheten, kommenterar Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden.

Läs även: Efter Oscar Properties sorti – norska bolaget tar över

Pophouse driver i dag ABBA The Museum, Pop House Hotel och teateranläggningen Cirkus på Djurgården. Ambitionen för Gasklockan är att samarbeta med flera olika aktörer för att skapa ett levande och öppet hus under så många av dygnets timmar som möjligt. 

Den stora tegelgasklockan i Norra Djurgårdsstaden ska bli en ny scen med ett brett utbud av kultur och evenemang. Foto: Tengbom

För att bevara den kulturhistoriskt värdefulla anläggningen, dess volym och rymd så byggs scenen som en egen byggnad inuti Gasklockan. 

Salongen med den stora scenen kommer att rymma cirka 1 750 platser för sittande publik och 2 300 för stående publik. Foto: Tengbom

Scenlokalen kommer även att kunna ställas om till bankett och anpassas för krogshower. 

På taket av den inre byggnaden planeras både restaurang och event med plats för cirka 1 000 gäster. Foto: Tengbom

Förberedande arbeten pågår under 2022 och bygget väntas starta året därpå. Själva evenemangen bedöms komma i gång först under hösten 2026.

Läs även: Oscar Properties reserverar kostnader för Gasklockan 

Exploateringsnämnden tar beslut om genomförandet av scenen nästa vecka. Stockholms stad äger och förvaltar genom exploateringskontoret Gasklocka 2 och scenen. Notan för kalaset landar på cirka en miljard kronor för exploateringsnämndens del.

Mer om Gasklocka 2

• Ritades av Ferdinand Boberg och stod klar 1899, sex år efter Gasklocka 1.

• Den är en del av Gasverket, ett område som håller på att förvandlas från stängd industri till en plats med stort utbud av skola, service, kontor, handel, hotell, museum, scen och upplevelser.

• Efter över hundra års industriverksamhet upphörde gasproduktionen i Hjorthagen januari 2011, varav området öppnas upp. 

• Utformningen av gasklockorna påminner om varandra, men de varierar något i dekorationerna. Gasklocka 2 är också betydligt större.

 

Källa: Stockholms stad

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev