torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Platzer hyr ut 2 200 kvm i anrikt hus intill Kasper Salin-vinnaren

Publicerad: 22 mars 2023, 08:56

Merkur. Till höger områdeschef Pelle Arve.

Foto: Pressfoto

Platzer och Bygg-Göta hyr ut 2 200 kvadratmeter kontor i den anrika fastigheten intill det nyproducerade Merkurhuset som vann Kasper Salin-priset 2022. I samband med uthyrningen rustas fastigheten upp.

Ämnen i artikeln:

SvepetPlatzer FastigheterBygg-GötaGöteborg

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


I mars 2023 vann det nyuppförda kontorshuset Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg, som ägs gemensamt av Platzer och Bygg-Göta, det prestigefyllda Kasper Salin-priset för bästa byggnadsarkitektur.

I anslutning till det nya huset ligger fastigheten Merkur som stod klart 1897 och är den äldsta bevarade byggnaden i området. Huset tjänade ursprungligen som kontorshus för rederier.

Läs också: Kasper Salin-toppens känga mot fastighetsbranschen

Nu rustar fastighetsägarna upp den anrika fastigheten genom en totalrestaurering som dels ska ta hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värde men också knyta samman den med dess nyproducerade granne. Dreem Arkitekter står för den invändiga utformningen och Bergman & Höök för totalentreprenaden.

Samtidigt har Platzer Fastigheter och Bygg-Göta tecknat ett treårigt hyresavtal med teknikbolaget Etraveli group om uthyrning av 2 200 kvadratmeter på plan 4, 5 och 6 med tillträde i september 2023.

Läs också: Platzer skriver ned fastighetsvärden: ”Nu ser vi effekterna av Riksbankens räntehöjningar”

– Redan under förra seklet kom människor till Merkur för att köpa resor ut i världen. Nu sluts cirkeln igen genom uthyrningen till Etraveli Group. Utseendemässigt återskapas husets forna ståtlighet samtidigt som vi tekniskt framtidssäkrar arbetsmiljön. Projektet kommer att restaurera och förstärka fasad, fönster och tak. Bakom det visuellt tillgängliga byts tekniska system såsom el, ventilation, värme och VA, säger Pelle Arve, områdeschef på Platzer, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev