måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Sundbybergs stad vill bygga bort den Enköpingsvägen, den gamla motorvägen mellan Ursvik och Hallonbergen och skapa en lokalgata genom en hållbar stadsdel för 10 000 nya kommuninvånare.

Foto: Mattias de Frumerie

Planen: Bygga bort motorvägen som segregerar staden

Från miljonprogramsområdet Hallonbergen är det fri utsikt till den nya medelklassförorten Stora Ursvik. Där emellan ligger tungt trafikerade Enköpingsvägen med sina fyra filer – trots att den egentligen inte behövs. Kommunen vill nu bygga bort den gamla motorvägen och skapa en lokalgata i en hållbar stad.
– Att bo på den ena eller andra sidan av Enköpingsvägen ska inte vara en social markör som begränsar människor, säger Martin Solberg (MP), kommunalråd i Sundbyberg.

Publicerad: 2 februari 2023, 05:45

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@bbm.bonnier.se

Det fanns en tid då samhällsplanering och stadsutveckling handlade om bilar. Raka streck drogs på kartorna där vägar skulle fram. En motorväg eller trafikled var ett tecken på att kommunen

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Aktuell överblick, fördjupning och insyn i den svenska fastighetssektorn.

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 395 kr ex. moms (ord. pris 2 995 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev