Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Park på Östermalm rustas i samarbete mellan fastighetsbolag och det offentliga

Publicerad: 27 oktober 2020, 12:07

Humlegården ska bli tryggare och trevligare. Upprustningen påbörjas vintern 2020/2021 och beräknas vara klar sommaren 2021. Även perennrabatten vid Linnéstatyn förnyas.

Foto: Östermalms stadsdelsförvaltning

Parken Humlegården på Östermalm ska rustas för att klara av framtida skyfall bättre och samtidigt få en upprustning. Delfinansiär av projektet är Humlegården Fastigheter.


Ämnen i artikeln:

HumlegårdenHumlegården FastigheterÖstermalmStockholm

Det är Östermalms stadsdelsnämnd som beslutat att rusta upp och klimatanpassa Humlegården. Den totala budgeten för projektet, dagvattenfördröjande åtgärder och upprustning av parkens stora perennplantering, beräknas till 8 miljoner kronor. 

Politikerna i nämnden, som har som fastställt mål att öka samverkan mellan kommun och näringsliv i trygghets- och hållbarhetsfrågor, har fått med Humlegården Fastigheter som delfinansiär av projektet. Flera av bolagets fastigheter ligger i anslutning till Humlegården och bolaget ser positivt på att bidra till omhändertagandet och av parken och stärker samtidigt sin kunskap om dagvatten och skyfallsfrågor. 

Läs även: Kommuner dåligt förberedda på skyfall

Avtalet med Humlegården Fastigheter innebär att bolaget bidrar med 250 000 kronor.

 – Som fastighetsägare är vi en del av staden och vi vill bidra till utvecklingen av de platser där vi är verksamma. Vi tror att det är genom samverkan man når det bästa resultatet, särskilt i frågor som rör klimat och stadsmiljö – två ämnen där det är tydligt att en part inte kan göra allt, men att man kan uppnå desto mer tillsammans, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården Fastigheter, i en kommentar.

Andrea Hedin (M) är stadsdelsordförande på Östermalm.

Foto: Moderaterna

Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd ser fram emot en invigning i början av sommaren 2021.

Innebär upprustningen att parken stängs av?

 – Parken kommer att vara öppen, men eventuellt kan gångvägarna runt Linnéstatyn att behöva ledas om under byggtiden, säger Andrea Hedin.

Läs även: Humlegården Fastigheter: Engelbrektsplan ska rustas upp

Stockholms stad jobbar på en övergripande skyfallsstrategi, när presenteras den i sin helhet?

 – Beslut om skyfallsstrategin kommer att tas i kommunfullmäktige under första kvartalet 2021.

Vad får Humlegården Fastigheter i gengäld för sitt engagemang?

 – Humlegården Fastigheter AB får en möjlighet till att bidra till parkens utveckling i för dem angelägna klimat- och miljöfrågor.

Var är det bästa med denna överenskommelse enligt dig?

 – Ett tryggare och trevligare Humlegården och så klart att Östermalm numera ligger i framkant när det gäller samverkan med såväl näringsliv som att arbeta med lokala klimatåtgärder, säger Andrea Hedin.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.