Stadsutveckling
Omtvistad kontorsbyggnad slår upp dörrarna
Publicerad: 20 augusti 2020, 13:21
Humlegårdens vision har varit att kombinera kontor, mötesplatser och bostäder på ett sätt som bidrar till Nybrogatans liv. Foto: Humlegården
Humlegården slog på torsdagen, mitt i coronakrisen, upp dörrarna till Nybrogatan 17 – ett omtvistat kontorshus på Östermalm. ”Vi är stolta över etableringen”, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården, till Fastighetsnytt.
Trots protester och namninsamlingar gick Humlegården för ett par år sedan vidare med rivningen av Astoria-flygeln från 1800-talet. I dag presenterades nykomlingen; Nybrogatan 17. Ett splitternytt kontorshus ritat av danska arkitektbyrån 3XN.
– Stadsutveckling berör och det är svårt att bygga hus som alla tycker om. Men vi är stolta över etableringen. Kontorsfastigheten kommer att bidra till platsen och är nästan fulltecknad, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården, till Fastighetsnytt.
Läs även: Rapport: Så har coworking påverkats av corona
Av 4 800 kvadratmeter finns bara 350 kvadratmeter kvar för uthyrning, på våning fyra av totalt sex. FM Global Insurance hyr de två översta och coworking-aktören Convendum de tre nedersta.
– Alla hyresgäster har även tillgång till en fantastisk takterrass med bar för after works, säger Viktor Sandberg, projektutvecklingschef på Humlegården.
Strax intill Nybrogatan 17 öppnar Frantzén Group Brasseri Astoria.
Foto: Teresa Ahola
Franzén öppnar brasserie
I grannfastigheten, tidigare biografen Astoria, öppnar stjärnkrögaren Björn Frantzén ett brasserie och i samma hus bygger Humlegården 18 bostadsrätter.
– Vi bygger en stad i staden. Brasseriet matchar konceptet väl och kommer att ha generösa öppettider som meddelas på Franzéns Instagram i höst, säger Peter Lind.
Läs även: Convendum växer i Stockholm
Skisserna för själva kontorsdelen påbörjades redan 2005.
– Då var jag knappt född, säger Audun Opdal, arkitekt MAA och senior partner på arkitektbyrån 3XN.
Han pekar sedan på fasaden och förklarar att gestaltningen är en viktig del av kundupplevelsen. 3XN har lagt ned mycket kraft på att skapa en modern fastighet som ändå smälter in i det anrika kvarteret.
– Alla i projektet har tagit stort ansvar för detta. Alla hus på gatan har exempelvis lutande tak och därför byggdes även kontorshusets tak vertikalt mot gården.
Audun Opdal, Anna Kullendorff, Peter Lind och Viktor Sandberg på takterrassen.
Foto: Teresa Ahola
Nya corona-lösningar tas fram
Coronapandemin slog till långt efter bygget och därför har inte så mycket anpassats efter detta, bortsett från smärre detaljer.
– Spiraltrappan i huset gör att alla inte behöver trängas i en hiss, säger Audun Opdal.
Den släpper även in ljus i korridoren, tillägger han.
Spiraltrappan på Nybrogatan 17. Foto: Humlegården
Humlegården uppmanar i första hand sina kunder att hålla avstånd och använda handgel. Men har fler konkreta åtgärder i rockärmen.
– Vi tittar på mer lättavtorkade material för dörrhandtag och annat, säger Peter Lind.
Mer avancerade tekniska säkerhetslösningar diskuteras inom Accessy. Ett samarbete med Humlegården, Akademiska hus, Castellum, Fabege, Vasakronan och Fastighetsägarna Service, som tagit fram digitala nycklar.
– Nu är vi intresserade av automatiska dörröppnare och biometrisk ansiktsigenkänning, vilket gör att folk slipper att röra vid dörrar.
Vi bygger en stad i staden.
Läs även: Humlegården: Engelbrektsplan ska rustas upp
Men nya lösningar är samtidigt inget som kan lanseras över en natt.
– Allt kan inte bytas ut direkt, utan arbetet sker löpande, ungefär som med hissar. Det finns fortfarande kvar gamla hissar med gallerdörrar som kan fastna eller klämma fingrarna, säger Peter Lind.
Entrén till Nybrogatan 17. Foto: Humlegården
Mer om Nybrogatan 17
• 6 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, varav cirka 4 800 består av kontor och 1 200 restaurang.
• 18 lägenheter.
• Miljöcertifiering: BREEAM Excellent i designfasen (kontorsfastigheten).
• Byggnadsår: Astoriahuset 1873–74, 1928 samt 2018–2020. Nybrogatan 17: 2018–2020.
Källa: Humlegården