Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nytt kommunhus utvecklas i Enköping – nu inleds upphandling

Publicerad: 9 februari 2022, 15:38

Målet är att kommunen ska kunna flytta in i sina nya lokaler under 2025.

Foto: Getty Images

Enköpings kommun söker en privat fastighetsägare för att bygga ett nytt kommunhus i centrala Enköping. Målet är att kommunen ska kunna flytta in i sina nya lokaler under 2025.


Ämnen i artikeln:

EnköpingArchus

Enköpings kommun bjuder just nu in aktörer inom fastighetsutveckling och förvaltning för att anmäla intresse när ett nytt kommunhus ska upphandlas, det skriver rådgivaren Archus i ett pressmeddelande. 

Archus leder hyresvärdsupphandlingen för att hitta en privat fastighetsägare som både ska projektutveckla, bygga och äga lokalerna.

Det nya kommunhuset ska ge plats åt cirka 450 personer, omfatta runt 4 000 kvm och, helst, ligga centralt i staden. 

Läs även: Gustav Källén om nya jobbet: ”Efter Svefa känns det spännande att jobba med sådan bredd”

I dag huserar kommunen på nio olika platser i Enköping, visionen är därför samla kommunens alla tjänstemän i ett kommunhus med en attraktiv arbetsmiljö där lokalerna och digitala lösningar ska göra ett effektivt och smidigt arbetssätt möjligt. 

Ett krav är att fastighetsaktören i dag äger en centralt belägen fastighet i Enköping eller står i färd att förvärva en. 

De aktörer som går vidare till nästa skede, skriver Archus i pressmeddelandet, kommer under hösten att få vara med om en så kallad dialogbaserad förhandling om utformning och villkor för förhyrningen. 

I Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) vägledning om hyresvärdsupphandling slås det fast att själva hyresavtalsförhandlingen ligger under LOU och att den valda fastighetsägaren därmed inte behöver LOU-upphandla byggentreprenad eller andra tjänster så som till exempel projektering.

Läs även: Huddinge kommun bygger nytt kommunhus

Åsa Svedjetun är affärsutvecklare på Archus och hjälper Enköpings kommun med hyresvärdsupphandlingen. Hon menar att metoden gynnar både kommunerna och de privata fastighetsägarna.

– Det här innebär att en fastighetsägare som har ett redan upparbetat samarbete med en entreprenör kan anlita denna så länge villkoren som överenskommits med kommunen uppfylls. Det kommer att underlätta för fastighetsägarna och göra det mer attraktivt för dem att delta, säger Åsa Svedjetun och fortsätter:

– Det är ju en fördel för kommunerna eftersom valmöjligheterna ökar. Dessutom, att fastighetsägarna nu slipper ett moment som man tycker är ganska bökigt samt kan samarbeta tidigt i processen med en utvald entreprenör, vilket ger ett lägre riskmoment, kan innebära att de blir mer intresserade av att teckna ett bra hyresavtal med kommunen. Det kommer att ge ännu bättre förutsättningar för kommunerna att få mer värde för skattekronan.

Inbjudan är öppen mellan den 4 februari och den 4 mars. Under senhösten räknar kommunen med att ta beslut om hyresvärd och hyresavtal. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

EnköpingArchus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.