Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nygammal stadsdel får liv i Uppsala

Publicerad: 22 juni 2020, 13:03

Uppsala kommer de närmsta åren att utveckla en ny stadsdel i Främre Boländerna, med kontor, butiker och restauranger. Nu går den första av flera detaljplaner ut på samråd.


Ämnen i artikeln:

UppsalaCastellum

Främe Boländerna har under många år dominerats av industri och logistikverksamhet, med sitt läge nära järnvägen och resecentrum. Jobb och arbetsplatser är fokus i visionen om den framtida stadsdelen som nu börjar ta form. 

Det var under förra veckans sammanträde i plan- och byggnadsnämnden som beslut om samråd för det första detaljplanen fattades. Planen gäller för cirka 6 500 arbetsplatser. 

– Vi har strävat efter att utforma planen så att de byggnader som uppförs fokuserar på upplevelsen i ögonhöjd; entréer, fasader och bottenvåningar. Allt för att skapa en varierad och attraktiv stadsmiljö för ett ökat stadsliv, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i ett pressmeddelande. 

Planområdet Ställverket är cirka 8,5 hektar stort och omfattar 16 fastigheter med sammanlagt tolv olika fastighetsägare. Planen medger byggnader på upp till 36 meters höjd närmast Resecentrum. 

– Det här är en naturlig utveckling för Uppsalas stadskärna. Främre Boländerna kommer bli ett attraktivt läge för arbetsplatser i en levande stadsmiljö, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

Aktiva fastighetsägare i dagsläget är Castellum, Vasakronan, Rosendal fastigheter, Stiffler group, Pronordic, BRF Kvoten, Nylunds pianofabrik och Weilands fastighetsbolag.

 

 

 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

UppsalaCastellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.