Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nya visionsbilder: Ombyggnationen av Slussen når halvtid

Publicerad: 11 maj 2022, 14:54

Katarinaparken, Nobel Center och Vattentorget. I Nya Slussen kommer att många nya platser växa fram. Här nedan publicerar vi visionsbilder på några av dem.

Illustration: White arkitekter

Ombyggnaden av Slussen har passerat halvtid och nya platser börjar sakta växa fram inom området. White Arkitekter har därför tagit fram helt nya visionsbilder som Fastighetsnytt nu kan publicera.


Ämnen i artikeln:

Nya SlussenAtrium LjungbergWhite arkitekterSlussen

När Slussen är helt färdigbyggd 2026 trafikerar Saltsjöbanan Slussen igen, en ny bussterminal är i drift och nya anslutningar inomhus har skapats för att byta mellan tunnelbana, buss och Saltsjöbanan. 

Staden vill att platsen ska bli en av Stockholms mest attraktiva mötesplatser med parkliv, nöjen och kultur, restauranger och kaféer. 

Läs mer: Klart för nya Gondolen i Slussen 

Det nya Nobel Center nere vid vid Stadsgårdskajen (vars finansiering snart är i hamn) kan bli en turistmagnet av sällan skådat slag längs de nya promenadstråken. 

Atrium Ljungberg fortsätter att hyra ut i Katarinahuset – och enligt Colliers sticker hyresnivåerna i Slussen ut. 

Men om det blir ett hotell ovan Slussens tunnelbana är dock fortfarande osäkert. Projektet har stötts och blötts länge (detaljplanen vann laga kraft 2003). Enligt staden är intresset för marken, inför jämförelseförfarandet som stängde den 6:e maj, stort

Läs mer: AL hyr ut i Sjömansinstitutet 

Norra Slusstrappan, på Gamla stansidan. Den nya breda trappan ska bjuda in till solhäng. Längs kajen löper cykelbanor och promenadstråk.

Illustration: White arkitekter

Nya Slusskanalen, årligen passerar här cirka 16.000 båtar mellan Mälaren och Saltsjön, kantas av promenadstråk.

Illustration: White arkitekter

Ryssgården fortsätter att vara en plats för torghandel och möten.

Illustration: White arkitekter

Vid norra landfästet, strax under Guldbron, blir det både promenadvägar, cykelbanor och en tunnel vidare till Mälarkajen.

Illustration: White arkitekter

På Södermalmstorg byggs två nya byggnader som ska innehålla till exempel restauranger, kaféer eller kulturaktiviteter. De nya byggnaderna får fasader med transparens så de smälter in i området.

Illustration: White arkitekter

Katarinaparken blir namnet på den nya park som ska byggas intill Katarinahissen. Parken kommer att anläggas ovanpå Stadsgårdsleden som kommer att däckas över.

Foto: White arkitekter

Efter Södermalmstorg och Mälarterrassen utvecklas Vattentorget som ska bli en plats för fotgängare. Platsen inramas av de nya broförbindelserna.

Foto: White arkitekter

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.