Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nya polishuset i Rinkeby överlämnat till Hemsö

Publicerad: 23 juni 2020, 11:26

Anders Quant på NCC framför det nya polishuset i Rinkeby i Stockholm. Slutbesiktningen genomfördes i slutet av maj.

Montage: NCC

Det nya polishuset som NCC byggt i Rinkeby står klart. Den officiella invigningen sker i september men fastighetsägaren Hemsö, med polisen som hyresgäst, har nu fått nycklarna.


Ämnen i artikeln:

NCCRinkebyHemsö Fastigheter

För NCC har projektet inneburit ombyggnad av två befintliga bostadshus samt däremellan uppförande av två nya byggnader. Husen har byggts om från grunden till moderna kontor med ny funktionell planlösning och energieffektiva installationer. Fasaden är ny och det befintliga garaget har fått högre takhöjd för större fordon. 

Läs även: Hemsö köper polishus för halv miljard

Polishuset i Rinkeby ska rymma runt 300 anställda, poliser och civila. Här ska allmänheten kunna komma för att göra polisanmälningar och skaffa pass. Även en del av de som svarar i polisens tipstelefon, 114 14, kommer sitta i huset.

– Detta har varit ett mycket spännande projekt. Utmanande utifrån ett byggnadstekniskt perspektiv då vi byggt om två befintliga bostadshus, samt mellan dem två nya byggnader, till ett modernt kontorshus för polisen med hög säkerhet. Det är därför extra glädjande att Hemsö och polisen är mycket nöjda med slutresultatet, säger Anders Quant, projektchef, i ett pressmeddelande.

Det var i juni förra året som Hemsö förvärvade den pågående byggnationen av ett nytt polishus i Rinkeby utanför Stockholm. Hemsö betalade 480 miljoner kronor och resterande del av kostanden för ombyggnaden står polismyndigheten för.

I och med förvärvet tog Hemsö över som byggherre för projektet, som påbörjades med NCC som totalentreprenör i slutet av 2017.

Mer om nya polishuset

Totalt omfattar om- och tillbyggnaden cirka 14 500 kvadratmeter. 

Husen har byggts om från grunden till moderna kontor med ny funktionell planlösning och energieffektiva installationer. 

Taken har bytts ut och nya fläktrum installerats liksom två nya hissar och fyra nya trapphus. 

Garaget kommer även inrymma uppställningsplatser för utryckningsfordon samt tvätt- och verkstadsplatser.

Polismyndigheten har tecknat ett 15-årigt hyresavtal.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.