Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Nya idrottshallar på gång i Stockholm

Publicerad: 18 december 2013, 14:23

Regina Kevius och Jan Lind besöker Arconas koncepthall.

Det ska satsas mer på idrott har Alliansen meddelat där man bland annat bygger fem nya, fullstora idrottshallar av enklare modell i Stockholm under 2014.


Ämnen i artikeln:

Arcona FastigheterRegina Kevius

Tio fullstora hallar, 20 konstgräsplaner, upprustning av Vanadisbadet, en specialhall för gymnastiken, en teknikhall för fotbollen samt upprustning av befintliga anläggningar. Det är några av de investeringar som Alliansen i idrottsnämnden vill prioritera under perioden 2014-2018. Idrottsnämndens investeringsbudget för 2014 är på 427 miljoner kronor.

– Jag är väldigt glad över att idrottsnämnden har fått en fördubblad investeringsbudget för 2014. Jag hoppas att de nya anläggningarna kommer att locka fler stockholmare att börja idrotta, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M).

Beslutet avser inriktning för investeringar. Programmet för 2014-2018 innehåller bland annat följande:

- Konstgräs på bland annat Årstagårdens bollplan, Sätra BP, Eriksdals BP och i Hammarby sjöstad
- Nya fullstora idrottshallar i Tensta, Skärholmen och Hässelby
- Gymnastikhall i Söderort
- Teknikhall för fotboll på Vårbergs IP
- Utbyte av konstgräsplaner på bland annat Zinkendams idrottsplats och Blackebergs BP
- Upprustning av Åkeshov sim- och idrottshall samt fler utebad.

Av dessa investeringar ska bland annat fem nya hallar påbörjas och/eller slutföras under 2014. Förutsättningarna gällande innehåll och funktion för dessa idrottshallar är att de endast är avsedda för breddidrott utan möjlighet till större publik. Regina Kevius berättar att behovet är väldigt stort vad gäller nya idrottshallar i Stockholm och tanken är att genom att bygga enkla men funktionella hallar som möter föreningslivets önskemål och behov om fullstora mått, förråd och bra omklädningsrum kan man bygga fler hallar för pengarna.

Det finns idag 18 fullstora hallar i Stockholms stad. De fem nya hallarna medför en ökning på 28 procent av hallkapaciteten. Snart invigs en ny hall i Stora Mossen som byggts av Arcona.

– Vi har på uppdrag av Stockholms stad gått igenom vilka byggtekniska och sportsliga krav som stadens idrottshallar bör uppfylla. Arconas koncepthall stämmer väl överens med dessa krav och ligger under budget för vad de bör kosta, säger Jan Lind, Fastighetskontoret, Stockholm.

Arconas hall består av två fullstora planer med mellanliggande omklädningsrum. Spillvärme från intilliggande ishall används som huvudsaklig värmekälla och byggnaden ska klassificeras med miljöbyggnad nivå guld. Bygget startade i mars i år och invigningen är i januari.

Hallen i Stora Mossen ligger dock i en något högre prisklass, 42 miljoner kronor. I Stockholms stads budget för 2014 avsätter Alliansen 100 miljoner för byggandet av fem fullstora hallar (20×40 meter) och där utreds flera alternativ. Tidigare har Alliansen presenterat placeringar av de fem nya hallarna:

- Hjulsta bollplan
- Hässelby Villastads Bollplan
- Sätra IP
- Blommensbergs bollplan (Gröndal)
- Vinsta bollplan

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.