Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Ny stadsdel kräver samordning

Publicerad: 10 februari 2012, 12:00

När en ny stadsdel ska skapas är det många aktörer och viljor inblandade. Svante Torell, tidigare marknadschef för Vasakronan i Stockholm, är sedan den 1 januari engagerad som samordnare i Hagastaden.

Ämnen i artikeln:

Hagastaden

När en ny stadsdel ska skapas är det många aktörer och viljor inblandade. Svante Torell, tidigare marknadschef för Vasakronan i Stockholm, är sedan den 1 januari engagerad som samordnare i Hagastaden.

Svante Torell som i dag driver egen verksamhet har sedan han lämnade Vasakronan bland annat hjälpt Akademiska Hus med Konradsberg som ska göras om till skolcampus när Lärarhögskolan flyttar till Stockholms universitet. Sedan den 1 januari är han engagerad av Stockholms stad, Solna stad, Locum och Akademiska Hus, som samordnare av Hagastaden.

– Arbetet går ut på att skapa förutsättningar för att undvika störningar mellan de olika projekten, säger Svante Torell.

Ett av ansvaren är bland annat de samordningsmöten där de olika byggherrarna möter bland annat Trafikverket och SL och diskuterar olika projekt.

– Det kan handla om byggtrafiken eller SL:s framkomlighet med mera. Sedan har vi även en kommunikationsgrupp där vi diskuterar hur man kommunicerar med allmänheten och det som sker. Och hur man på sikt sköter marknadsföringen på ett klokt sätt så att inte alla kör sitt race, utan som en enhet. Det gäller också att få ut budskapet att Hagastaden är en del av en världsledande vetenskapsstad under namnet Stockholm Life, säger Svante Torell.

Han tycker att det fungerar väl mellan projekten och att det finns vilja att underlätta för varandra. Att det dessutom är två kommuner som möts mitt i ställer extra krav.

– En sådan tät samordning av kommuner kanske man inte sett så mycket av tidigare, bara det är spännande. Även om det var lite gnissel i början så fungerar det väldigt väl i dag.

Hagastaden

• En ny stadsdel med bostäder, kontor, handel, forskning och specialiserad vård, som knyter samman Stockholm och Solna. Kommer att inrymma 5000 bostäder och 36 000 arbetsplatser.

• Storlek 95 hektar.

• Investering cirka 50 miljarder kronor.

• Byggstart 2010.

• Första inflyttning handel och kontor 2013, boende 2016.

• Hagastaden ska vara fullt utbyggd 2025.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Källa: Stockholm stad/Solna stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev