fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Ny rapport: Så mår våra stadskärnor

Publicerad: 24 september 2020, 14:18

Det gick bra för våra svenska stadskärnor under 2019 och den totala omsättningen ökade med 2 procent. Foto: George Bakos/Unsplash, Fastighetsägarna

Förra året gick det bäst för caféer, restauranger och hotell i svenska stadskärnor. Nu går samma segment på knäna. Det visar Cityindex, en ny rapport av HUI och Fastighetsägarna.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHUI

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Bäst gick försäljningen för caféer, restauranger, hotell och dagligvaruhandeln, sämst för klädhandeln, förra året.  

Rapporten visar också att det genuina och lokala gör comeback sedan coronan.

– Vi har länge sett storskalighet i våra stadskärnor. Nu tar charmiga små caféer och restauranger, speceributiker och serviceinrättningar plats igen, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord, i en kommentar. 

Läs även: Experterna: Utländsk konkurrens gynnar svenska fastighetsmarknaden

Fastighetsägare behöver förstå vad morgondagens konsumenter efterfrågar, enligt rapporten. 

– En attraktiv stadskärna lockar boende, besökare, företagsetableringar, entreprenörer och investerare. Det skapar tillväxt genom en bra utbudsmix och attraktiva miljöer, säger Christina Friberg.

Flera välmående branscher inom hotellnäringen och kommersiell service fick det svårt under coronakrisen i våras. Det visar försäljningsprognoserna för stadskärnorna första halvåret 2020. 

– I mindre stadskärnor ökade försäljningen av dagligvaror, medan större stadskärnor hade ett tapp inom dagligvaruhandeln.

Försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln i landet i stort sjönk kraftigt i mars, men återhämtade sig med bravur under juni och juli. Bygg, elektronik och möbler har gått särskilt bra. 

Läs även: Convendum pausar bostadslansering på oviss tid

Krisen har även påskyndat behovet av flexibla ytor. 

– Det behövs enklare regelverk och snabbare hantering för hur stadens gemensamma ytor och lokaler kan användas och förändras, säger Christina Friberg.

Storstäderna har drabbats hårdast av coronan av att färre besöker centrum. Enligt prognosen minskade omsättningen i storstäderna med cirka 30 procent under första halvåret 2020, medan småstäderna minskade med 8 procent.

– Vi kommer att få leva med pandemins effekter ett tag till. Det kräver uthållighet och samverkan, säger Christina Friberg.

Så mår Sveriges stadskärnor

• Den totala omsättningen för svenska stadskärnor steg med två procent i fjol. Storstäderna ökade omsättningen med 4,4 procent förra året, medan små och medelstora städer minskade den totala försäljningen med 0,4 procent respektive 0,7 procent. 

• Bäst gick det för caféer och restauranger som ökade sin försäljning med 4,1 procent, sämst för klädhandeln som minskade med 1,1 procent.

• Flera välmående branscher fick det svårt under coronakrisen i våras. Dagligvaruhandeln ökade omsättningen med 1,7 procent, medan hotell och kommersiell service tappade drygt 40 procent av sin omsättning och restauranger 26 procent under första halvåret 2020. 

Källa: Cityindex

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev