onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Ny digital tjänst ska hjälpa bolag att få markanvisningar

Publicerad: 31 mars 2020, 03:00

Johan Brisvall är grundare av och initiativtagare till Markanvisning.se samt vd på konsultbolaget Sharing Capabilities. Foto: Sharing Capabilities

Både kommuner och byggherrar kan vässa sig betänkligt när det gäller att jobba med markanvisningar. Så resonerar gänget bakom en ny webb-plattform som lanseras i dag tisdag.

Ämnen i artikeln:

Markanvisning

AJ


Det är personerna bakom Markanvisning.se som nu växlar upp sin verksamhet genom att bygga ut sin tidigare ganska enkla blogg till ett mer användbart digitalt verktyg. Tjänsten riktar sig både till kommuner som vill attrahera byggbolag och fastighetsutvecklare samt till aktörer inom byggsektorn som letar offentlig mark att bygga på.

Läs även: Stockholm planerar för 1 400 nya bostäder i Järva  

– Vi har jobbat med båda sidor inom markutveckling i över 20 år och hittat att det går att kapa en massa onödiga kostnader inom själva markanvisningsprocessen. Resurser som i stället skulle kunna användas bättre, säger Johan Brisvall på konsultbolaget Sharing Capabilities som skapat Markanvisning.se, till Fastighetsnytt.

Alla markanvisningar presenteras på samma sätt

På den nya versionen av sajten kan användare se en Sverigekarta med nålar där det finns aktuella markanvisningar. Enligt Johan Brisvall presenteras markanvisningarna på ett likartat sätt för att göra det så enkelt som möjligt för byggföretagen att göra urval. 

– En gemensam struktur lägger grunden för kommande analyser, jämförelser och lärande mellan kommuner. Man kommer också att kunna se vem som fick marken och motiveringen med källhänvisning till beslutet och med en enklare analys av utvärderingskriterier. Den analysen skriver vi, säger Johan Brisvall. 

Proffsen fattar knappt själva var de ska vända sig många gånger.

Det större syftet med tjänsten är att ge byggaktörer bättre underlag för att kunna utöka sin affär samt hjälpa kommuner att nå ut till marknaden med sina markanvisningar på ett mer träffsäkert sätt än i dag.

– Vår förhoppning är att stärka byggaktörerna genom att rikta sig till rätt kommun med rätt erbjudande och hjälpa kommunerna med effektiva tilldelningsmodeller och kravställning.

Har jobbat på stadsledningskontoret i Stockholm 

Johan Brisvall har lång erfarenhet av mark- och stadsutvecklingsfrågor och har bland annat arbetat inom Stockholms stad med utvecklingen av Hammarby sjöstad, Slussen och var med och ledde arbetet på stadsledningskontoret när Stockholm växlade upp sitt bostadsbyggande på 00-talet. Han leder också en populär kurs inom Fastighetsnytt Akademi om just marktilldelning och hur man som byggaktör lyckas med att köpa kommunal mark. 

Det här är en just nu aktuell markanvisning i stadsdelen Jakobsberg i Västerårs. Foto: Västerårs stad

Kurserna har varit fullsatta och det stora intresset tyder på att marktilldelning är svår materia även för etablerade aktörer på marknaden.

”Vi vill förenkla för båda sidor”

– Proffsen fattar knappt själva var de ska vända sig många gånger eftersom det inte finns någon standardisering av hur kommunerna jobbar med marktilldelning. Alla kommuner jobbar i princip på olika sätt. Du som aktör måste lära dig hur den enskilda kommunen jobbar. Det är här vi kommer in i bilden. Vi vill och ser en möjlighet att förenkla och förbättra för båda sidor, säger Johan Brisvall.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev