måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Nu är Karlatornet Göteborgs högsta byggnad – har nått 146 meter

Publicerad: 8 maj 2022, 20:45

I september nås ännu en milstolpe, enligt planen passerar Karlatornet då Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden.

Foto: Philip Wallin

I och med gjutningen av 45:e våningen av Karlatornets kärna har byggnaden nått en höjd på 146 meter. Det gör Karlatornet till den högsta byggnaden i staden, trots att det är cirka 100 meter kvar till toppen.

Ämnen i artikeln:

KarlatornetBalder FastigheterSernekeGöteborg

R


I början på mars nådde byggnationen halvvägs på sin väg mot de totalt 73 våningarna och en slutlig höjd på drygt 246 meter över färdig mark. 

Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan, uppger Balder.

Nyligen påbörjades den del av Karlatornet, där byggnaden får sin karakteristiska ”twist” i våningsintervallet 38 till 57. Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 centimeter per våning och skapar en midja som vrider sig en kvarts varv.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet, antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt, kommenterar Ola Serneke, vd för Serneke. 

Läs mer: Serneke och Balder i avtal om att utveckla en till skrapa i Karlastaden 

Enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet – Karlatornet passerar Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden.

På våning 69 ska ett observationsdäck byggas dit allmänheten kommer att ha tillgång. Utsiktsplanet kommer att bli en unik upplevelse och en stark besöksdestination för hela Göteborg.

Samtidigt som Karlatornet växer mot sina 73 våningar fortsätter utvecklingen i den omkringliggande stadsdelen Karlastaden. Byggnationen av kvarteret Capella, som kommer att innehålla såväl bostäder som skola, vård och kommersiella verksamheter, är i full gång och har i vissa delar stommen klar. 

Ytterligare fem av Karlastadens hus utvecklas just nu i samarbete mellan Serneke och Balder. 

Läs mer: Ett steg närmare ny arenastadsdel – här är alternativet som sågas 

Ett återstående kvarter, som enligt planen ska bli stadsdelens näst högsta hus, med en höjd på cirka 150 meter, är ute till försäljning i marknaden. 

Karlastaden kommer totalt att innehålla cirka 2.000 lägenheter samt en rad verksamheter för restauranger, kaféer, skolor, vård, kultur.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev