tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Nischer får markanvisning i nya centrala Kiruna – planerar 100 bostäder och centrumlokaler

Publicerad: 20 juni 2022, 09:23

Nischers projekt, Fjälltopparna, inkluderar 100 bostäder i trä. Panelen på fasaderna målas i kulörer med kombinationer av de blå toner som återfinns i fjällnaturen. Foto: Sandell Sandberg

Kiruna kommun har beslutat att tilldela Nischer Properties AB en markanvisning avseende del av fastigheten Tuollavaara 1:1 som ligger inom nya Kiruna centrum.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Nischer Properties erhåller en markanvisning om cirka 7 700 BTA i centrala Kiruna. 

Nischer har presenterat ett förslag (Fjälltopparna) som innebär uppförande av flerbostadshus i friståendehuskroppar bestående av totalt cirka 100 lägenheter samt lokaler för centrumändamål. 

Husen ska tillverkas i trä med trästomme och träfasader som kombinerar miljömedvetenhet med att knyta an till en stolt lokal träbyggnadstradition.

Läs mer: Nu går första flyttlasset till Kirunas nya stadskärna 

Detaljplan som omfattar Tuolluvaara 1:1, är under framtagande och är i samrådsskede.

Carportlängorna (till vänster) ges enligt Nischer en karaktäristisk form som associerar till fjälltoppar. Foto: Sandell Sandberg

På grund av gruvverksamhet som ger upphov till markdeformationer behöver delar av den befintliga bebyggelsen i Kiruna avvecklas och ny bebyggelse uppföras på annan plats. Bland annat uppförs nya Kiruna centrum, cirka 3 kilometer öster från befintligt centrum. 

Läs mer: Kiruna: En stadskärna på glid när stadsflytten närmar sig målet 

– Jag kommer själv från Kiruna och ser fram emot att vara delaktig i utvecklingen av nya Kiruna centrum. Det genomförs stora industrisatsningar och behovet av arbetskraft och bostäder är mycket stort. Närheten till fjällvärlden och centrum gör området attraktivt och vi är glada över att få etablera oss som långsiktig förvaltare i Kiruna med detta projekt, kommenterar Nischers vd David Aspehult.

Markanvisningen godkännandes i kommunstyrelsen den 23 maj i år.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev