Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nästa steg i Nobelavtalet – miljardutveckling av Hagastaden

Publicerad: 9 augusti 2022, 12:56

Foto: Atrium Ljungberg, Lennart Johansson/Stockholm stad

När valet av nya Nobel Center föll på Slussen för ett par år sedan erbjöds markägaren Atrium Ljungberg tre nya markanvisningar som kompensation. Nu har exploateringsavtalet tecknats.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergHagastadenStockholms stad

Atrium Ljungberg har tecknat fem exploateringsavtal med Stockholms stad, som omfattar två bostadsrättshus med 440 lägenheter, fördelat på fyra etapper, samt ett kontorshus om cirka 26 000 kvadratmeter och ett underjordiskt garage, Bellmansgaraget, i Hagastaden, Stockholm.

– Vi har varit en aktiv fastighetsägare i Hagastaden i mer än 30 år och det känns fantastiskt att få möjlighet att fortsätta expandera här. Det är spännande att se hur platsen utvecklas och med en tunnelbana på plats 2028 blir området en naturlig del av innerstaden, kommenterar Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Den totala investeringen beräknas till drygt 5 miljarder kronor, varav markförvärvet bedöms till cirka 2 miljarder. 

Läs även: Nästa steg i Nobel-överenskommelsen - tre kvarter i Hagastaden

Avtalet avser de tre nya kvarteren Stanford, Cambridge och Pisa, ovanpå överdäckningen i den östra delen av Hagastaden.

– Samarbetet med Atrium Ljungberg innebär att vi möjliggör fler attraktiva bostäder och arbetsplatser i Hagastaden. Detta blir ett viktigt tillskott till Stockholm och en viktig del i arbetet med att utveckla en helt ny stadsdel, kommenterar Anna König-Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms Stad.

Byggstart av garage och grundläggning sker våren 2023, första bostadskvarteret slutet av 2024 och målsättningen är att samtliga kvarter ska vara färdigställda senast 2030.

”Kontorsfastigheten, Pisa, kommer att bli porten in i Hagastaden norrifrån, på samma sätt som nyligen färdigställda Life City är söderifrån”, skriver bolaget.

Mer om Hagastaden

Fram till 2030 ska den nya stadsdelen växa med 50 000 arbetsplatser och 6 000 nya bostäder och mitt i området planeras för ett av stadens största parkprojekt, som knyter ihop Hagastaden med Hagaparken och Brunnsviken. Atrium Ljungberg är en av de största fastighetsägarna i området, med 80 000 kvadratmeter kontor, och har varit verksamma i området sedan drygt 30 år tillbaka.

 

Källa: Atrium Ljungberg

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.