Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Nästa steg för Hagastaden när Solna och Stockholm skakar hand

Publicerad: 18 augusti 2021, 12:28

Charlotte Broberg och Pehr Granfalk.

Norra Hagastaden kan utvecklas med ytterligare 3 000 nya bostäder. Det är resultatet när Solna stad och Region Stockholm kommit överens om principerna för utvecklingen framåt.


Ämnen i artikeln:

HagastadenSolnaRegion Stockholm

Den första utvecklingen av de norra delarna av det stora stadsutvecklingsprojektet omfattar 1 000 nya bostäder, vårdlokaler, förskola och LSS-lägenheter. I slutet av augusti förväntas det formella beslutet om överenskommelsen fattas i fastighets- och servicenämnden. 

– Det här är en viktig milstolpe för att fortsätta arbetet för att utveckla Norra Hagastaden till ett område för ledande life-science samtidigt som vi säkrar tusentals nya bostäder. Samtidigt säkras finansiering upp för att fortsätta utveckla våra sjukhus, säger Charlotte Broberg (m), fastighets- och serviceregionråd.

Läs även: Avtal klart - jättebygget i Hagastaden går in i nästa fas

Detaljplanearbetet börjar i år och förväntas vara färdigt 2023.

– Det är glädjande att utvecklingen av Norra Hagastaden äntligen kommer igång. Det skapar nya förutsättningar för nya bostäder och arbetsplatser i anslutning till utbyggnaden av den nya tunnelbanan till Arenastaden, vilket kommer att säkra Hagastaden som ett av Europas ledande life science-områden, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Innehållet i den första detaljplanen

99 000 kvm ljus BTA bostäder

25 000 kvm ljus BTA lokaler.

 

Därutöver skall detaljplanen möjliggöra cirka 67 000 – 87 000 kvm ljus BTA för vård. 

 

Detaljplanen föreslås omfatta ett område med cirka åtta till tio kvarter längs Eugeniavägen och Hälsingegatan som möter upp den utbyggnad som nu sker och har skett inom Karolinskas sjukhusområde i Solna övriga Hagastaden.

 

Arbetet med detaljplan 1 och tillhörande utredningar beräknas pågå under cirka 20-30 månader.

 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News