måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Möten med allvarlig underton: ”Upplever ingen Mipim-bubbla”

Publicerad: 16 mars 2023, 18:16

FN talar med bland andra: Annica Carlsson, Equator, Sofia Malmsten och Erik Forsberg, Parametric Solutions och Karl Persson, Cushman & Wakefield.

Foto: Philip Wallin

Champagne, party och miljardaffärer? Nej, den ekonomiska situationen i världen dominerar många av mötena på Mipim i år. Det menar flera av de skandinaviska besökarna som Fastighetsnytt talat med: "Jag upplever inte någon Mipim-bubbla där man glömmer bort den ekonomiska verkligheten. Tvärtom", säger Annica Carlsson vd på arkitektbyrån Equator.


Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Mipim 2023 lider mot sitt slut. På torsdagen glesades antal besökare ut betydligt, även om mässan rullar på ytterligare en dag.

Mipim kallas av dess värsta kritiker för en global spekulationsfabrik, andra menar att mässan har spelat ut sin roll. När Fastighetsnytt gick runt bland de nordiska besökarna gav de en annan bild.

– Jag upplever inte någon Mipim-bubbla där man glömmer bort den ekonomiska verkligheten eller att bekymren endast existerar här utanför. Absolut inte, säger arkitektbyrån Equators vd Annica Carlsson.

Många är jättebekymrade, menar hon.

– Tvärtom känns det som att alla intressenter jag har mött har fått ett jäklar anamma av att träffas på riktigt och prata om hur man ska ta sig ut ur krisen.

Läs mer: NREP: Köpare och säljare börjar närma sig varandra

Även om en och annan affär har gjorts så har fokus hamnat någon annanstans. På lånesidan eller på hur man som fastighetsägare ska optimera driften. Mässan är på väg att transformeras av tidsandan.

Jag läste i morse någon som skrev att Mipim har spelat ut sin roll. Jag tror att det är precis tvärtom

Proptechbolagen har tagit allt mer plats på årets Mipim. Runt 15 företag har varit på plats, inklusive Proptech Sweden.

– Det är skillnad mot i fjol då kanske två bolag var här, och vi. Men det var inte alls samma sammanhållning som har varit i år, säger Roger Tofft, grundare och vd för Proptech Sweden.

Nästa år hoppas han på mer proptechevent inom Stockholms stads regi.

Här nedan följer tankar och kommenterar från flera fastighetsprofiler om Mipim 2023.

Karl Persson, vd Cushman & Wakefield Sverige.

Foto: Philip Wallin

Karl Persson, Cushman & Wakefield:
– Som vanligt finns ett intressant internationellt fokus på Mipim där man får en bredare bild av den ekonomiska krisen. Cirka 80 procent av de jag talar med är från andra delar av världen. Vi har samtalat en hel del om vad som händer i USA (med krisen i Silicon Valley Bank) och om det kan förflyttas till Europa? Någon sa här på Mipim att "Det kommer hända något igen". Frågan är bara när och hur stort det blir? Tyvärr finns inte tillräcklig bra insyn i bank- eller i fastighetsvärlden, så man vet inte vad som kommer att ske.

Erik Krüger, head of department, investment & establishments på Invest Stockholm.

Foto: Philip Wallin

Erik Krüger, Invest Stockholm:
– Jag upplever ett ökande intresse för både Stockholm, och Uppsala. Även om det är en utmanande marknad som viker ned så sjuder det av aktivitet här nere i Mipim-bubblan. Tittar man på ekonomin så kommer det bli bättre på sikt trots oro inom banksektorn. Det som är positivt att vi fortfarande har en låg arbetslöshet. Det kommer vända ned lite till och så kommer det vända upp igen.

Ulrika Sohlenius, samverkanschef på Nordr, Annica Carlsson, vd på arkitektbyrån Equator och Erik Lemaitre, affärsutvecklingschef på K2A.

Foto: Philip Wallin

Erik Lemaitre, K2A:
– Jag har märkt av ett stort intresse från internationella trävaruföretag som vill få kontakter i Sverige där vi bygger ganska mycket i trä.

Ulrika Sohlenius, Nordr:
– Det är första gången på Mipim för mig. Att se och besöka alla de här städernas montrar har varit en intressant upplevelse.

Annica Carlsson, Equator:
– Jag upplever inte någon Mipim-bubbla där man glömmer bort den ekonomiska verkligheten eller att bekymren endast existerar här utanför. Absolut inte. Många är jättebekymrade. Tvärtom känns det som att alla intressenter jag har mött har fått ett jäklar anamma av att träffas och prata om hur man ska ta sig ut ur krisen.

Tomas Coldor, head of real estate finance Nordics på Deutsche Pfandbriefbank (PBB) tillsammans med Christoffer Anderrson, associate director på PBB.

Foto: Philip Wallin

Tomas Coldor, Deutsche Pfandbriefbank:
– Jag läste i morse någon som skrev att Mipim har spelat ut sin roll. Jag tror att det är precis tvärtom. Jag tror att det är viktigare än någonsin med de här mötena när vi lever i en digital värld. Man kanske inte behöver lika mycket som tidigare men de här stora megaeventen, de tror jag verkligen på.

– För oss på lånesidan tror jag det ger bra affärsmöjligheter att vara här medan det är ganska få sådana möjligheter för investerare att förvärva något.

Christoffer Anderrson, Deutsche Pfandbriefbank:
– Det pratas en hel del här nere om en avvaktande marknad. Vi försöker ge en annan bild där vi framför att vi är öppna för business och har en positiv syn på det här året och vad det kan innebära för investeringsmöjligheter i Sverige.

Helena Kangas, partner och head of office leasing på Trevian i Helsingfors, och Daniel Tuori, partner och marknadschef på Trevian.

Foto: Philip Wallin

Helena Kangas och Daniel Tuori, Trevian:
– Vi tror oerhört på dessa möten i verkligheten som man får på Mipim. När det gäller ekonomin så har vi en bild av att det finns massor av kapital där ute. Någon här på Mipim sammanfattade det ganska bra: "Alla hör musiken men ingen bjuder upp till dans".

Oscar Lavelid, byggeneral Stockholms stad, Jan Valeskog (S), borgarråd Stockholms stad och Adam Valli Löfgren, borgarrådssekreterare Stockholms stad.

Foto: Philip Wallin

Jan Valeskog, Stockholms stad:
– Trots den ekonomiska situationen så har jag noterat ett par större affärer som skapats under dagarna här nere.

Janne Ylitalo, service manager investments på Business Oulu i Finland.

Foto: Philip Wallin

Janne Ylitalo, Business Oulu:
– Av de fem år jag har varit här har det varit det bästa året. Investerarnas intresse för mindre kända delar av Norden växer. Men det är svårt att blunda för den ekonomiska krisen. Vi såg vad som hände med Silicon Valley Bank i USA – många frågar sig whats next? Men låt oss hoppas att det inte blir mer.

William Lennartsson, Sofia Malmsten, Erik Forsberg och Jonathan Thunberg på Parametric Solutions.

Foto: Philip Wallin

Sofia Malmsten och Erik Forsberg, grundare Parametric Solutions:
– Trots att vi vann start-up-tävlingen Propel by Mipim i fjol så är det första gången på plats för oss. Det var mest som en kul grej då vi anmälde oss och pitchade, vår digitala projekteringsprodukt, online. Vi vann och fick biljetter till 2023, så det är lite därför vi är här. Att komma hit att se hur stort allt är ger perspektiv. Man förstår att det händer grejer inom branschen och mitt i detta känns det som att proptech är väldigt hett.

Bild 1/3  

Foto: Björn Rundström

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev