Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Miljardinvesterar nära Götaplatsen i centrala Göteborg

Publicerad: 20 juni 2022, 06:17

Vy från Götaplatsen. Den nya fastigheten uppförs strax bakom Stadsteatern och konstmuseet – som står intill Poseidonstatyn vid Götaplatsen.

Illustration: Tham & Videgård

Akademiska Hus investerar cirka 1,9 miljarder kronor i en ny byggnad som ska göra det möjligt för Göteborgs universitet att samla Konstnärliga fakulteten mitt emellan Götaplatsen och Korsvägen.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusGöteborgSvepetGöteborgs Universitet

Satsningen blir enligt Akademiska Hus en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och den mötesplats för humaniora, konst och kultur som skapas där.

– Göteborgs universitet har den största konstnärliga fakulteten i Skandinavien med en helt unik bredd av utbildningar och forskning, även i ett internationellt perspektiv. Att vi nu kan samla fakulteten mitt i staden i ett hus som är specifikt anpassat för verksamheten ger fantastiska möjligheter, både för universitetet, för Göteborg och för kulturlivet, kommenterar Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Läs mer: Fastighetsnytt avslöjar: Massavhopp från fastighetsjätten – petade ledningschefer kliver av

Läs mer: Vd:n efter massflykten från Akademiska hus: ”Har erbjudits nya roller” 

I den nya bygganden kan fakultetens båda institutioner Högskolan för konst och design (HDK-Valand) och Högskolan för scen och musik (HSM) flytta ihop. 

Bild 1/3  Östra Entrén för nya Konstnärliga fakulteten i Göteborg.

Foto: Tham & Videgård

Huset blir hemvist för studenter, forskare och lärare inom alla konstnärliga ämnen, vilket skapar större möjligheter för studenter och forskare från olika discipliner att interagera och nya samarbeten inom de konstnärliga ämnena kan växa fram.

– Tillsammans med Göteborgs universitet skapar vi en effektiv och ändamålsenlig byggnad där Konstnärliga fakultetens alla ämnen kan samlas i lokaler som ger förutsättningar för framstående utbildning och forskning. Universitetsområdet vid Näckrosen stärks som en levande plats mitt i staden där människor kan mötas, uppleva konst och utbyta kunskap, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Om Näckrosenområdet

Med sitt centrala läge mitt emellan Korsvägen och Götaplatsen är Näckrosen en plats med stora möjligheter, menar Akademiska Hus. Här skapar fastighetsutveckaren ett nytt centrum för humaniora, konst och kultur för framtidens forskning och utbildning.

Nya Humanisten blev klar i december 2019 och samlar Humanistiska fakulteten under ett gemensamt tak. Förutom den nya byggnaden för Konstnärliga fakulteten med en integrerad uppgång från Västlänkens station Korsvägen pågår planeringen av ett nytt och mer funktionellt universitetsbibliotek. Akademiska Hus påbörjade nyligen ombyggnationen av en del av gamla Humanisten, den så kallade Språkskrapan, till studentbostäder.

 

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.