Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Medborgarstyrd stadsplanering av Norra Sigtuna stad

Publicerad: 11 Juni 2013, 09:13

Resultatet av en omröstning innebär en unik medborgarstyrd stadsplanering av Norra Sigtuna stad.


Nu står det klart att en privat aktör, tillsammans med kommunen, kan gå hand i hand med medborgarna när nya samhällen ska ta form.

– Jag är rörd, stolt och hedrad. Det här är en historisk dag för hela NCC, säger Kim Hultén, projektchef på NCC Boende.

58 procent av rösterna säger ja till förslaget som innebär en unik medborgarstyrd stadsplanering av Norra Sigtuna stad. Med 3506 röstande i rådslaget blev valdeltagandet 45 procent vilket är något mer än vanligt vid lokala omröstningar. Röstberättigade var boende i Sigtuna från 16 år och uppåt.

– Invånarna fick vårt förtroende och nu får vi det tillbaka. Det känns stort. Nog för att jag alltid tror på det vi gör, men den här gången känns det meningsfullt på ett helt annat plan, säger Kim Hultén.

För drygt ett år sedan lämnade Sigtuna kommun och NCC makten över stadsplaneringen av Norra Sigtuna stad, till folket i Sigtuna. Både barn och vuxna bjöds på olika sätt in för att själva forma sin nya stadsdel. Medborgarnas idéer och önskemål uppfylldes till hela 90 procent i det förslag till utformning som togs fram.

Stadsdelen Norra Sigtuna stad blir en förlängning av Sigtuna norrut. Den nya stadsdelen ska ge Sigtuna möjlighet att växa tillsammans med näringsliv, invånare och natur. Redan på måndag börjar arbetet med detaljplanen för entrétorget närmast Pilsborondellen som beräknas ha vunnit laga kraft vid årsskiftet 2014/2015. Den första etappen rymmer livsmedelsaffär och bostäder.

– Om allt går enligt planerna sätter vi spaden i marken redan under mitten av 2015. Självklart är dialogen med medborgarna fortfarande central och de kommer att spela en viktig roll på den fortsatta resan, även om de kanske inte kan delta i själva byggarbetet, säger Kim Hultén.

Källa: Pressmeddelande NCC

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.