söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Mätning: Tryggheten viktig när lokalborna tycker till om nya Östermalmstorg

Publicerad: 10 juni 2022, 10:52

I februari var staden på plats för att samla in stockholmarnas synpunkter kring omvandlingen, nu presenteras resultatet.

Foto: Teresa Ahola

Östermalmstorg fortsätter att engagera och många stockholmare har starka synpunkter om hur torget bör gestaltas. På fredagen presenterades resultatet av medborgardialogen från februari.

Ämnen i artikeln:

Stockholms stadÖstermalm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Synpunkterna presenteras på skyltar på byggstängslet framför saluhallens entré. Utifrån det ses förslaget över för att om möjligt rymma fler träd, större yta för torghandel, fler sittplatser och uteserveringar, samt om delar av den tidigare markbeläggningen kan återanvändas, säger Malinda Flodman, pressansvarig för Trafikkontoret, till Fastighetsnytt.

Just nu arbetar myndigheten vidare med förslaget som ännu inte är klart, med sikte på politiskt beslut i trafiknämnden och kommunfullmäktige i höst med byggstart våren 2023.

Läs även: Trafikverket lämnar nytt förslag för nya Östermalmstorg – men åsikterna går fortfarande isär

Slutsatsen i sammanställningen är att önskemålen spretar, men att de allra flesta efterfrågar fler träd, blommor och ökad torghandel, samt en öppen yta med luft och ljus. 

Läs även: Stockholmarna tycker till om planerna för nya Östermalmstorg

I frisvarsalternativet uppger majoriteten att restauranger och caféer med uteserveringar skapar mer liv och rörelse och fler ögon på platsen för ökad trygghet. Ungefär 13 procent av svarandena vill dessutom se trygghetsskapande åtgärder i form av polisnärvaro, väktare eller övervakningskameror. 

”Många nämner att det är viktigt att torget är en öppen yta med god överblick för ökad känsla av trygghet. En del av de svarande upplever torget i dag som skräpigt och uttrycker sitt missnöje om råttor och stök på torget”, står det i rapporten.

Bild 1/2  Foto: Stockholms stad

Totalt har 554 personer, merparten mellan 26 och 75 år, deltagit, varav 57 procent kvinnor och resten män. De flesta är Östermalmsbor, varav 47 procent bor nära eller vid torget och 30 procent i övriga delar av stadsdelen. 18 procent bor i övriga Stockholm och resten på en annan plats. De flesta, 44 procent, uppger sig besöka torget varje dag, 37 procent varje vecka och 15 procent varje månad. 

Tidplan för upprustningen

• Inriktningsbeslut togs i trafiknämnden den 16 december 2021.

• Tillfällig inredning på torget, belysning, planteringsurnor och julgran mellan oktober 2021–våren 2022.

• Tätskikt mellan torget och tunnelbanans biljetthall byts ut, start april 2022. Trafikförvaltningen, Region Stockholm ansvarar.

• Genomförandebeslut för upprustning av Östermalmstorg tas i trafiknämnden och i kommunfullmäktige hösten 2022.

• Färdigställande av torget till ett funktionellt och vackert torg för allmänheten, planerad byggstart våren 2023. Stockholms stad ansvarar.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev