söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Mångmiljonsmäll för arenabygge efter skenande materialpriser

Publicerad: 9 augusti 2022, 15:24

Notan för Varberg Energi Arena har ökat med miljonbelopp för kommunen.

Foto: Getty Images

Ombyggnationen av Varberg Energi Arena blir betydligt dyrare än väntat för kommunen på grund av det oroliga omvärldsläget med skenande materialpriser.

Ämnen i artikeln:

Varberg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi ser i flera av de pågående investeringsprojekten att omvärldsläget påverkar kostnaderna, det är inte unikt för detta projekt, kommenterar Lena Språng, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun.

Notan bara för etapp 2 uppskattades från början till 34 miljoner kronor, men beräknas nu landa på runt 56 miljoner kronor. 

”Investeringarna i etapp 2 av anpassningen av Varberg Energi Arena uppskattades 2020 kosta 34 miljoner kronor. Men då läget i omvärlden är oroligt, med skenande materialpriser som följd, har de beräknade kalkylerna visat sig vara för låga. Utöver detta så har VIP/hospitality tillkommit, med specifika krav från Svenska fotbollsförbundet”, skriver kommunen. 

Läs även: Så vill politikerna få branschen att minska sin klimatnota

Kommunen har skrivit en avsiktsförklaring med Varbergs BoIS om kostnadsfördelningen. Vid spel i allsvenskan ska föreningen betala 75 procent av de tillkommande driftskostnaderna, vid spel i superettan halveras detta.

– Vi har haft en nära och bra dialog med Varbergs BoIS, och både vi och föreningen känner oss trygga med avsiktsförklaringen, kommenterar Anna Reinhardt, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Nämnden kommer att ta ställning till kostnadsökningen på cirka 22 miljoner kronor under ett extrainsatt möte den 15 augusti inför kommunfullmäktiges beslut i september.

Läs även: Nästa steg i Nobelavtalet – miljardutveckling av Hagastaden

Varbergs Sparbank har via sin stiftelse meddelat att de vill finansiera investeringen med 12 miljoner kronor för att minska föreningens kostnader. Beslut kring detta fattas senare i augusti.

– Vi är måna om att föreningen kan fortsätta sin verksamhet och vill hjälpa till att få ner kostnaderna för det. Förutom elitlaget behöver det finnas pengar kvar till barn- och ungdomsgrupperna och genom att hålla nere kostnaderna för elitlaget kommer pengarna för breddidrotten att finnas kvar, kommenterar Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Varberg.

Svenska Fotbollsförbundets dispens på tre år innebär att anpassningarna behöver vara klara inför säsongsstart 2023. Under hösten bearbetas även namnvalet för arenan. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev