torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Mångmiljardsatsning på datacenter i Östersund

Publicerad: 20 april 2023, 10:51

Från vänster: Dan Andersson vd EcoDataCenter, Effie Kourlos (C) kommunalråd Östersunds kommun, Niklas Daoson (S) kommunalråd Östersunds kommun, Jacques Ejlerskov vd WA3RM och Kerstin Arnemo styrelseordförande Jämtkraft.

Foto: Håkan Wike

I Östersund kommer ett nytt datacenter kallat Ecosystem Östersund att etablera sig. Satsningen uppges uppgå till flera miljarder kronor och kommunen hoppas att den ska bidra till 1 000 nya arbetstillfällen.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Ecosystem Östersund kommer att bli ett nytt datacenter i Torvalla utanför Östersund som ska drivas av 100 procent förnybar energi. Bakom satsningen står bolagen Ecodatacenter och Wa3rm som i samarbete med kommunala energibolaget Jämtkraft och Östersunds kommun investerar 18 miljarder kronor i den nya anläggningen.

En egenhet med Ecosystem Östersund är att spillvärmen från datacentret kommer att användas vid en intilliggande storskalig livsmedelsodling.

Läs också: Nu försvinner skattefördelar för stora datorhallar

– Med förnybar energi som grund skapas cirkulära affärsmodeller och nya jobb. Vi står inför en historisk satsning där ett nytt elnät i Jämtland tillsammans med 500 megawatt effekt skapar fantastiska möjligheter att etablera ytterligare industri som vill vara med och driva omställningen i Sverige och utvecklingen i vår region, säger Kerstin Arnemo, styrelseordförande Jämtkraft, i en kommentar.

Visionsbild över Ecosystem Östersund.

Enligt ett pressmeddelande kommer datacentret att bestå av flera byggnader. Anläggningen byggs etappvis där den första etappen beräknas stå klar 2026. Helt utbyggd räknar man med att allt är 2033.

Östersunds kommun har stora förhoppningar på satsningen som man tror kan ge uppemot 1 000 arbetstillfällen plus ytterligare ett okänt antal tusen jobb kopplat till kringeffekter som kommer av etableringen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev