Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Malmö delas upp i fem stadsområden

Publicerad: 8 november 2012, 13:54

Tio stadsdelar slås samman till fem.

Nu är det klart att Malmös tio stadsdelar slås samman till fem stadsområden från och med den 1 juli nästa år.


Ämnen i artikeln:

Malmö

Nu är det klart att Malmös tio stadsdelar slås samman till fem stadsområden från och med den 1 juli nästa år. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagens sammanträde. Stadsområdena får sina egna stadsområdesnämnder och stadsområdesförvaltningar.

Bakgrunden till idén om att slå ihop stadsdelarna är det förslag till ny skolorganisation som skickades ut på remiss i våras och som kommunfullmäktige fattade beslut om den 25 oktober. I det förordas att ansvaret för Malmös skolor och förskolor flyttas från stadsdelarna till nämnder: en för förskolan, en för grundskolan och en för gymnasiet och vuxenutbildningen. I och med detta uppstod behovet att se över stadsdelsorganisationen. I juni skickade kommunstyrelsen ut ett remissförslag om att Malmös tio stadsdelar ska bli fem. Instanserna har nu återkommit med svar, och en överväldigande majoritet ställer sig bakom förslaget om fem stadsområden.

– Nu anpassar vi vår verksamhet till den nya verkligheten med en samlad skolorganisation, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande.

Områdena delas in enligt följande:

- Kirseberg och Centrum blir stadsområde Norr
- Södra Innerstaden och Västra Innerstaden blir stadsområde Innerstaden
- Limhamn-Bunkeflo och Hyllie blir stadsområde Väster
- Fosie och Oxie blir stadsområde Söder
- Rosengård och Husie blir stadsområde Öster

Stadsområdena får egna nämnder och förvaltningar, och ansvaret för vård- och omsorgsverksamheten, individ- och familjeomsorgen och kultur- och fritidsverksamheten. LSS-verksamheten flyttas i sin helhet över till sociala resursnämnden. En beredning för demokrati och medborgardialog inrättas för att göra det enklare att följa beslutsfattandet i kommunen.

Sammanslagningen innebär också att alla stadsdelar blir involverade i Områdesprogrammet för ett socialt hållbart Malmö.

Ärendet kommer att tas upp i kommunfullmäktige den 22 november 2012.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Malmö stad

Ämnen i artikeln:

Malmö

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.