Få hela storyn
Starta din prenumeration
Stadsutveckling
Publicerad: 28 september 2021, 11:59
Foto: Getty Images
Pendlingskommuner med närhet till storstäder rankas högst när teknikkonsulten WSP rangordnar Sveriges kommuner. Högst på listan hamnar en av Stockholms närförorter.
Kommunerna har betygsatts utifrån utbildningsnivå, arbetsmarknad, demografi och ekonomi - både det senaste året och i ett längre perspektiv. Vinnare det här året är pendlingskommuner med närhet till någon av Sveriges storstäder - nio av tio kommuner på topplistan är just sådana pendlingskommuner.
Läs även: Bostadsbyggandet ökar - här är kommunerna som ska bygga mest
– Pendlingskommunerna har generellt haft en god utveckling de senaste tio åren, och med det senaste årets höga bostadspriser och konsekvenserna av pandemin, har den bilden förstärkts ytterligare. Nacka kommun har haft en stabil och jämn utveckling över tid. Det handlar bland annat om meritvärde i skolan, inflyttning och hur många som har ett jobb, men också om temperaturen i näringslivet med en hög andel kunskapsintensivt näringsliv och en blandning av branscher, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP i rapporten.
Enligt rapporten går det också bra för svenska centralorter, en kategori som toppas av Jönköping och Uppsala. Varbergs kommun är annars den enda kommun som inte klassas som pendlingskommun som tar sig in på tio i topp-listan - och Trosa är den kommun som har haft allra störst inflyttning under 2020.
Totalt
1. Nacka
2. Mölndal
2. Kungsbacka
2. Lerum
3. Staffanstorp
3. Sundbyberg
3. Täby
4. Varberg
4. Härryda
4. Kungälv
Per kommuntyp:
Storstäder
1. Stockholm
2. Göteborg
3. Malmö
Pendlingskommun nära storstad
1. Nacka
2. Kungsbacka/Lerum/Mölndal
Större stad
1. Uppsala/Jönköping
2. Umeå
Pendlingskommun nära större stad
1. Knivsta
2. Ängelholm
3. Strängnäs
Mindre stad/tätort
1. Varberg
2. Kalmar
3. Skövde
Landsbygdskommun
1. Mora
2. Gällivare
3. Vetlanda
Källa: WSP