fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Lär av Boden, Örnsköldsvik och Umeå - den centrala platsen är inte alltid det centrala

Publicerad: 27 februari 2020, 12:43

Niclas Lundin och Jenny Nordenborg är två entreprenörer som lyckats i norr.

Det har blivit allt viktigare att lyckas få ut sitt budskap globalt för att lyckas i affären. En internationellt känd verksamhet kan vara en bra dragare för en stad, inte minst i de norra delarna av landet som behöver locka mer kompetens till kommunerna. Några har lyckats, kanske just för att de finns i norra Sverige. Här verkar de kreativa näringarna ha en fördel, något att satsa på för stad och fastighetsägare kanske?

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeBusiness Arena UmeåÖrnsköldsvikBoden

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se


Att bryta malm, avverka skog och åka skidor är inga problem i de norra delarna av landet, det är också allmänt känt. Kanske inte lika känt att det går att skriva musik till världsartister, få amerikanska spelföretag att förlägga verksamheten här eller driva en av världens bästa designskolor. Norra Sverige är ett bevis på att det går att verka lokalt och samtidigt göra stora avtryck globalt.

Boden har ställt om - och lyckats

Men det är inte alltid en lätt resa. Ta Boden till exempel som under slutet av 90-talet fick en dubbel smäll då Länssjukhuset lades ned för att slås ihop med Luleå lasarett i det nybyggda Sundeby sjukhus. Tillsammans med neddragningarna i försvaret bidrog det till en markant minskning av antalet invånare. Men billig och miljövänlig el samt kyla har gjort Boden attraktivt för de elintensiva bolagen och Boden business park har passat på att muta in ett kompetensområde kring blockchain-teknologin. Kommunen har även två utbildningar i spelutveckling.

– Nu vill företag från USA etablera sig i Boden business park för att rekrytera ungdomar från spelutbildningarna så det är en väldigt intressant utveckling. Sävast är också hemmaplan för två stora e-sportlag och ägaren vill ta hit två-tre lag till. Det är som att Real Madrid skulle vilja ha Boden som träningsläger innan de ger sig ut och tävlar, sade Mats Berg, kommunchef i Boden, i en intervju i Fastighetsnytt 2019. 

Läs även: Boden - hundraåringen som sadlade om

Jenny Nordenborg är en som hjälper till att sätta Boden på den internationella kartan. Hon driver spelstudion Neat Corp i Stockholm och är även engagerad i organisationen Women in Games och jobbar för mångfald i spelbranschen. Då det saknats platser där kvinnor kan hänga och ”nörda loss” tillsammans, så startade man något som heter Valkyrie Jam, ett så kallat game jam enbart för kvinnor som lever och jobbar här tillsammans under tio dagar. Enbart erfarna utvecklare kan söka, första året var det bara svenska deltagare men ryktet gick och ansökningarna kommer nu från hela världen för att lyckas få någon av de endast tolv lediga platserna. Att ha förlagt verksamheten till Boden är inget problem, kanske rentav en fördel. 

Business Arena i Umeå. Foto: Elias Ljungberg

- Spelbranschen är rörlig. Man flyttar dit där det finns ett spel eller företag man gillar oavsett var det ligger. Men jag var själv lite orolig, kommer folk ha råd att resa till Boden från Kalifornien och ska vi hjälpa till att finansiera? Vi är sponsrade av spelföretag och lade en stor del av budgeten för att kunna hjälpa till, men vi har aldrig behövt använda det. Det är tydligen helt okej att betala för att åka till Boden, för att det är så värt det. I slutet av veckan gråter folk för att man inte vill åka hem, säger Jenny Nordenborg.

” Branschen skriker efter kompetens”

Jenny Nordenborg var på Business Arena Umeå i februari för att tala om varför det går att lyckas även på en mer perifer plats i landet. Hon anser dock att bilden av norra Sverige som någon avlägsen vildmark är starkt överdriven, det finns vatten, sjukvård, grönska och det är tryggt. 

- Man måste ge en realistisk bild av platsen, att livet faktiskt fungerar och det går att göra häftiga saker här. Det finns en känsla av trygghet, allt fungerar och man kan slappna av och satsa på det kreativa. Jag sitter i dag mycket i Stockholm med betong och stress, det är väldigt skönt att komma hit.

Att landa på Kallax (Luleå Airport) är också speciellt för en internationell besökare, påpekar Jenny Nordenborg när hon berättar om deltagarnas reaktioner, varav en faktiskt valt att bosätta sig i Boden. Att få folk att bekanta sig med platsen ger hon som tips till kommunen som hon hoppas kunna dra till sig mer företag och kompetens från en bransch som tredubblats de senaste fem åren. Den svenska spelbranschen omsätter 20 miljarder om året. 

- Branschen skriker efter kompetens, i Stockholm finns det inte bostäder så det är svårt. Prata med spelbolagen och försök i första hand locka hit folk att upptäcka platsen och visa hur det skulle fungera om man vill flytta hit. Det är lätt att glömma hur exotiskt norra Sverige faktiskt är för andra.

Läs även: Kommuntopparna: Därför är Norrland en god investering

De kreativa näringarna verkar stärkas av det norra klimatet. I Örnsköldsvik är det kanske framför allt framgångarna i hockey som man tänker på. Men i staden finns också en verksamhet som servar många av europas melodifestivalartister med låtar, likaså världsartister som Zara Larsson och producenten Max Martin flyger in med jämna mellanrum för att besöka Musikmakarna och Dreamhill Academy. Men det tog ett tag innan poletten trillade ner, varför man lade denna verksamhet i Örnsköldsvik.

- När Ulla Sjöström startade det här 1998 blev hon i princip idiotförklarad för att man inte valde att lägga utbildningen i Stockholm där hela branschen är. Nu fattar alla, här finns möjligheten till bättre fokus, öppnare miljö, annan luft, en kreativt exemplarisk miljö i vår del av världen, säger Niclas Lundin, professionell instruktör och inspiratör på Dreamhill Music Academy och Musikmakarna. 

Örnsköldsvik är mer än bara hockey

I dag märker Niclas Lundin att det pratas mer och mer om vad som händer på Sjöviksgatan i Örnsköldsvik. Ett område han hoppas det satsas mer på och gör en jämförelse med hockeyn som han menar kostat tid och pengar att bygga upp men nu återvänder stjärnorna för att investera i staden. Som upphovsperson, låtskrivare och producent är man dock ganska osynlig för allmänheten då det är artisten som syns och det finns en utmaning i att visa hur stort det är.  Det gäller att få folk att förstå att man får hela branschen till Örnsköldsvik.

- Jag har ju flyttat hem så ett exempel på att det går men jag vill ha fler, det gäller att skapa förutsättningar för att fler ska etablera sig. Musik och kultur är ett universellt språk och jag tror personligen att vill man investera och förändra för framtiden, som region, så är det kultur man ska satsa på då det bygger stories och kommunicerar till känslor. Musikbranschen omsätter ju enorma pengar så det handlar om att skapa förutsättningar för en hel bransch med musikbolag, förlag, management och så vidare. Ett bra exempel är bidrag till låtskrivarcamps som lockar internationella musikskapare som får upp ögonen för vad vi har. Det är massor som uppskattar den här platsen och vill ta hit sina artister, säger Niclas Lundin.

Läs även: Nytt hotell i centrala Umeå

En annan framgångssaga är Designhögskolan i Umeå som kammat hem en rad internationella priser. Oscar Björk, biträdande prefekt, studerade själv här och är nu tillbaka som lärare. Han ser inte minst platsen som en del av framgången tillsammans med att man lyckats skapa en intim utbildning med nära 30 olika nationaliteter. Oscar Björk pekar på relationerna som den största exporten och tror att det är vänskapsbanden som sätter Umeå  på kartan samtidigt som det är en plats där det inte är 100 saker som drar i en vilket gör att man kommer ihop på annat sätt. Det gäller att skapa ett värde för platsen. 

- En gång hade jag en dröm om att komma ut. När man hörde kollegerna skulle resa runt världen och upptäcka platser så kunde man få känslan av att sitta fast i Umeå. Men jag har insett att världen kommer till Umeå vilket gör att man fick den internationella känslan och utbyte av kultur som man var ute efter. Det gäller att skapa den typen av platser för dem som vill ha det, säger Oscar Björk.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev