Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Länsstyrelsen avslog samtliga överklaganden av nya Slussen

Publicerad: 7 maj 2012, 12:31

Nya Slussen Källa: Stockholms stad,

Foto: Dieter Stöpfgeschoff

Den 3 maj beslutade Länsstyrelsen i Stockholm att avslå samtliga 205 överklaganden som lämnats in.


Ämnen i artikeln:

Slussen

Den 12 december förra året antog kommunfullmäktige i Stockholms stad en detaljplan för ombyggnad av Slussen. Med 51 röster mot 48 klubbade Stockholms kommunfullmäktige den nya detaljplanen för Slussen. Planen överklagades till Länsstyrelsen av 205 personer. Av dessa är 45 ”berörda” av frågan i lagens mening, och har därmed rätt att överklaga.

– Bara den som bor i det aktuella området, eller har någon slags verksamhet där, har rätt att överklaga. Det räcker inte med att vistas i området. Enligt vår bedömning kommer ingen av dem som överklagat kommunens beslut att drabbas negativt i så stor omfattning att det utifrån plan- och bygglagen motiverar att detaljplanen upphävs, säger länsassessor Carina Johansson, i ett pressmeddelande.

Handläggningen har gått ut på att, utifrån de argument som framförs i överklagandena, utreda två saker:

- Har kommunen gjort några formella fel i planprocessen?
- Kommer de som överklagat ”ha olägenhet eller lida skada” av den planerade ombyggnaden?

– Vi har i vår granskning inte hittat några formella fel som gör att detaljplanen ska upphävas. Och enligt vår bedömning kommer ingen av dem som överklagat kommunens beslut att drabbas negativt i så stor omfattning att det utifrån plan- och bygglagen motiverar att detaljplanen upphävs, säger Carina Johansson.

Dagens trafikanläggning, som invigdes den 15 oktober 1935. Efter flera arkitekttävlingar från 90-talet och framåt utsågs under våren 2004 ett vinnande förslag ”Strömmar” av Nyréns, som sedermera döptes om till ”Nya Slussen”. I slutet av 2007 togs beslut att gå vidare med förslaget ”Nya Slussen”, men att en vidare bearbetning av utformningen måste ske. Utöver Nyréns förslag handlade man upp ytterligare fyra arkitektkonstellationer. Det vinnande förslaget är ett bearbetat arkitektförslag från Foster+Partners och Berg Arkitektkontor som kommer att ligga till grund för nya Slussen.

Planerad byggstart är 2013 och Nya Slussen beräknas stå klar 2020 till en kostnad av cirka 8 miljarder kronor.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Slussen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.