Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Länsstyrelsen avslår överklaganden av ny bussterminal

Publicerad: 17 januari 2013, 14:12

Länsstyrelsen har i dag beslutat att avslå samtliga överklaganden av detaljplanen för ny bussterminal vid Slussen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenSlussen

Kommunfullmäktige i Stockholms kommun beslutade i juni förra året att anta en detaljplan för ny bussterminal vid Slussen på Södermalm.

Ett stort antal personer, företag och organisationer överklagade beslutet till Länsstyrelsen som arbetat med ärendet sedan augusti. I dag fattade Länsstyrelsen beslut om att avslå samtliga överklaganden från klaganden som bedömts vara berörda av beslutet. Överklaganden från personer som inte ansetts vara berörda av beslutet har avvisats.

– Länsstyrelsens främsta uppgifter i den här processen har varit att avgöra vilka som har haft rätt att överklaga samt väga deras argument mot stadens behov av att faktiskt få bygga den nya terminalen, säger länsassessor Lena M Johansson på Länsstyrelsens rättsavdelning.

Länsstyrelsens bedömning är att ingen av de klagande kan anses lida så stor skada av de nya planerna att det motiverar ett upphävande av Stockholms stads beslutade detaljplan. En av frågorna har handlat om intrång med hänsyn till tredimensionell fastighetsbildning.

– Det finns i det perspektivet klaganden som kan anses lida skada av bygget, till exempel tomträttshavare vars bergvärmesystem inte kommer att fungera när berget under huset sprängs ut. Men detta kommer att kunna lösas på andra sätt, säger Lena M Johansson.

Länsstyrelsen har i arbetet med den överklagade detaljplanen inte tagit hänsyn till den planerade terminalens utseende eller funktionalitet, eftersom det är frågor som kommer att avhandlas senare i den slutliga utformningen av den nya terminalen.

– Vi har heller inte arbetat med frågan om eventuella störningar, vibrationer eller andra olägenheter i samband med bygget för boende och andra eftersom sådant regleras i framtida bygglovsprocesser, säger Lena M Johansson.

Länsstyrelsens beslut går att överklaga till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt senast 21 februari 2013.

Redaktionen

Källa: Länsstyrelsen

Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenSlussen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.