Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Stadsutveckling

Kunskapsdriven stadsutveckling i Lund

Publicerad: 23 september 2016, 12:30

MAX IV invigdes av kungen och statsminister i juni.

Foto: Maria Nordlander.

För en kostnad motsvarande en hel Öresundsbro byggs just nu två gigantiska forskningsanläggningar i Brunnshög utanför Lund. MAX IV och ESS kan vara det första av många exempel på en ny typ av stadsutveckling i Sverige: kunskapsdriven sådan.


Ämnen i artikeln:

LundESSFastighetsmarknaden i Sydsverige

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, som utkom 16 september. Den är en del av ett större reportage om Skåne- och Öresundsregionen.

För en kostnad motsvarande en hel Öresundsbro byggs just nu två gigantiska forskningsanläggningar i Brunnshög utanför Lund. MAX IV och ESS kan vara det första av många exempel på en ny typ av stadsutveckling i Sverige: kunskapsdriven sådan.

Mitt bland de böljande vallmofälten utanför Lund dyker plötsligt två stora byggarbetsplatser upp. Den ena är ett ESS med ganska många år kvar, den andra MAX IV som redan invigts. För ett otränat öga är tankarna på Science Fiction inte långt borta. Och visst har det med science att göra, men knappast fiktion. De två anläggningarna kommer tillsammans att utgöra ett av världens största center inom materialforskning, där den totala investeringen motsvarar summan för en Öresundsbro.

Lund har länge varit framstående inom forskning och teknik, med sin prominenta tekniska högskola och sina labb inom nanoteknik. Men genom två olika samarbeten, ett europeiskt och ett svenskt, är ambitionen att Lund nu ska locka forskare från hela världen för att ta reda på allt det går att veta om världens minsta beståndsdelar.

Eva Dalman är kommunens projektchef för Brunnshög. Fastighetsnytt träffar henne utanför MAX IV, och hon tar med vår reporter på en biltur bland åkrar, forskning och byggarbetsplatser.

Eva Dahlman blickar ut över fälten där Brunnshög kommer att växa fram. Foto: Maria Nordlander.

Eva Dahlman blickar ut över fälten där Brunnshög kommer att växa fram. Foto: Maria Nordlander.

– Det jag tycker är spännande är att man kan få forskningsdriven stadsutveckling. Vi är vana vid att den drivs av stora infrastrukturprojekt, att broar, vägar och tunnlar driver fram stadsutveckling och ekonomisk tillväxt. Men det här är en annan typ av infrastruktur som inte handlar om transporter utan om kunskap. Det kan verkligen vara början på någonting – en ny syn på städers utveckling, säger Eva Dalman medan hon rattar fram i Lund.

Stora och små aktörer
Idéerna kring utvecklingen av Brunnshög började formas runt år 2002. Redan då kopplades de stora bygg- och fastighetsföretagen Skanska, NCC, Vasakronan, Peab, Ikano och Briggen in.

citat-lund

– Så vi hade en grupp av starka företag som skulle sätta igång Brunnshög. De fick varsin stor del – men sen hände inte särskilt mycket, berättar Eva.

Efter några år av att inte ha hänt särskilt mycket, började planerna på de två forskningsanläggningarna på riktigt ta fart. Dessutom låg en ny spårväg på ritbordet – och Lunds kommun valde att starta en ordentlig organisation för projektet Brunnshög. Det var också då Eva Dalman rekryterades. Fortfarande hade de stora byggbolagen sina stora plättar mark.

– Då fick vi alla byggherrar att gå med på att få varsin mindre tomt istället för att ha varsin jättestor ute på fälten. Då deras optioner ändå höll på att löpa ut, tyckte alla att det var en bra idé.

Sedan dess har kommunen använt sig av vad man kallar ”Uppsalamodellen”: med små byggrätter till många olika byggherrar.

– 2012 började vi med att man fick fylla i en enkel blankett där man fick förklara vad man tänkte göra för intressant, på bara 2 000 kvadratmeter byggrätt.

I uppdraget låg också att förslagen skulle spetsas på ”intressanta hållbarhetsfeatures”. Därefter tilldelades marken till fast pris och tre nya aktörer för Lund kom in i projektet.

– Meningen var att de skulle höja temperaturen lite, att det skulle komma in något nytt som kontrast till de stora som varit med så länge, säger Eva Dalman.

fakta-ess

Derome Mark & Bostad bygger därför plusenergihus i radhusform och Prime Project, som grundats av Karin Adalberth, bygger även hon plusenergihus. Dessutom tilldelades Cord Siegel, som tidigare vunnit Kasper Sahlin priset, mark. Han presenterade ett koncept med så kallad intressegemenskap, där folk som delar ett intresse bor i samma hus med gemensamma lokaler.

– Han har dock inte bestämt vilket intresse ännu.

Efter det har kommunen haft en markanvisningstävling på både idé och pris, för ett nytt handelskvarter som ICA Fastigheter vann tillsammans med FOJAB arkitekter.

– Och den senaste tilldelningen gick vi enbart på pris, för att få en marknadsvärdering på vad det är värt att bygga här. På det viset fick vi in ytterligare fyra för oss helt nya aktörer vilket har ökat konkurrensen jättemycket. Väldigt bra tycker jag, säger Eva Dalman.

De fyra aktörerna är Slättö som fått två stora projekt, Concent, Svenska Studenthus och det mindre kända DGV Kraft.

Marken som allt ska byggas på ägs delvis av kommunen, men största ägare är Lunds domkyrka och stift. ”Deras pensionskapital”, menar Eva Dalman.

Kunglig invigning
Besöker du Brunnshög idag är det ganska svårt att föreställa sig hur staden ska veckla ut sig över åkrarna. Men Eva Dalman är lyrisk när vi svänger in på en grusväg med ännu mer grus i mitten.

– Det är otroligt! Här ska spårvägen gå, här ska vi bygga en park och här håller Veidekke på att bygga sitt hus. Saker man bara sett på planer börjar ta form i verkligheten, säger hon medan och kör och pekar.

Från en kulle i närheten av Brunnshög kan man följa utvecklingen i framtiden. Foto: Maria Nordlander

Från en kulle i närheten av Brunnshög kan man följa utvecklingen i framtiden. Foto: Maria Nordlander

Spårvägen är en viktig del i utvecklingen av Brunnshög och forskningsanläggningarna, där den kommer att gå på en sträcka mellan Lund C och just ESS. Den 29 juni antogs genomförandeavtalet mellan Lunds kommun och Region Skåne. När bygget väl kommit igång beräknas sträckan vara redo för trafik under 2019.

I somras invigdes MAX IV av kungen och statsministern. När vi åker förbi platsen där ESS håller på att byggas liknar det mest en stor hög. Den första neutronen ska dock produceras redan 2019, och 2026 ska anläggningen vara helt färdigbyggd. Hela Brunnshög förväntas stå klart runt år 2050. Då ska 40 000 människor bo och jobba här.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.