Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

KTH engagerar sig i Kiruna

Publicerad: 14 mars 2012, 14:01

Kiruna

“Det handlar om väldigt stora frågor som måste tas i rätt ordning”, säger Stellan Lundström, Dekan, KTH.


Ämnen i artikeln:

GällivareFastighetsmarknaden i norra SverigeKTHKiruna

Gällivare och Kiruna kommuner har med stöd från LKAB inlett ett samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH) kring de aktuella frågorna om stadsomvandlingen.– Det handlar om väldigt stora frågor som måste tas i rätt ordning, säger Stellan Lundström, Dekan, KTH.

Gruvbrytningens framfart innebär att många människor behöver omlokaliseras. I Gällivare påverkas cirka 5 000 människor och i Kiruna är man närmast igång med planeringen för att flytta stadens centrum. Nu har KTH engagerats för att analysera och redovisa hur processen med en attraktiv bebyggelseutveckling ska ske i Gällivare och Kiruna för att stärka kommunernas konkurrenskraft och attraktivitet.

Vid kommunfullmäktiges möte i Kiruna i september 2011 togs beslut om att Kirunas nya centrum ska placeras öster om nuvarande centrum, mellan Jägarskolan och Tuolluvaaraområdet. Närmast ska LKAB ansvara för bygget av ett nytt stadshus som ska placeras i det nya centrumet.
– Här är frågan hur du skapar ett attraktivt centrum samtidigt som man avvecklar det gamla. Det är inte som att bygga centrum och Stockholmsområdet där du redan har en marknad och efterfrågan utan här ska man bygga ett helt centrum från grunden med kommersiella lokaler och bostäder runtomkring och samtidigt ska ett nytt stadshus passas in.  Det handlar om väldigt stora frågor som måste tas i rätt ordning, säger Stellan Lundström.

Ett område där KTH:s kompetens kommer i anspråk är fastighetsvärdering och ersättningsfrågor.
– När man tar fastigheter, lokaler och bostadslägenheter i anspråk är frågan hur ersättningen ska se ut till sakägarna. Talar man om stadsflytt handlar det inte om i morgon utan en 20års-period och då kommer frågan upp om rättvisa mellan olika tidsperioder och olika aktörer, säger Stellan Lundström.

KTH ska även bidra med att ta fram beslutsunderlag i frågor som bostads- och fastighetsmarknaden. Det speciella i Kiruna, menar Sellan Lundström är att det ska utvecklas något nytt samtidigt som man avvecklar det gamla vilket ställer en del frågor kring hur det ska gå till och hur bostadsmarknaden ska fungera under tiden. Det finns i dag ingen fungerande bostadsmarknad i varken Gällivare eller Kiruna där vakansgraden ligger på noll. I dagsläget är den ekonomiska basen i kommunerna för liten för att det ska vara lönsamt att bygga nytt. Pris- och hyresnivåer i det befintliga beståndet är relativt låga och när kostnadsnivån är relativt hög då bristen på arbetskraft samt en svag konkurrens på byggmarknaden.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.