onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Konstnär prisas för kreativa lekplatser

Publicerad: 2 maj 2023, 11:18

Bild 1/2  Tor Svae är hjärnan bakom bland annat Lilla Kvarnholmen i Nacka.

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons

Tor Svae som ligger bakom en rad kreativa lekplatser har tilldelats Samfundet S:t Eriks belöningsplakett 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Scenografen och konstnären Tor Svae har skapat flera lekplatser i Stockholmsområdet som hämtar inspiration från både litterära förebilder och från den aktuella platsens historia.

Bland annat ligger han bakom Mulle Meck-parken i Järvastaden i Solna, Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad och Bryggartäppan på Södermalm.

Nu har Samfundet S:t Erik tilldelat honom belöningsplaketten 2023 för hans insatser med att skapa kreativa lekplatser. Priset har delats ut sedan 1964 och ges till den som "utfört berömliga insatser av vetenskaplig, konstnärlig, journalistisk eller kulturminnesvårdande natur”. Förutom äran får prisvinnaren 50 000 kronor och en plakett formgiven av Carl Milles.

I motiveringen till att ge Tor Svae årets pris skriver juryn följande:

"För att han med ett kreativt sinne och stor skaparglädje har gestaltat en rad unika och färgstarka lek- och temaparker där räta vinklar är strängt förbjudna och där endast fantasin sätter gränser. Med återkommande referenser till såväl litteraturens värld som till den aktuella platsens historia, har han format lekmiljöer såsom Mulle Meck-parken i Järvastaden, Bryggartäppan på Södermalm som inspirerats av Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, Lilla Kvarnholmen där temat lånats från tiden då mjölkvarnarna ännu var i drift och Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad där platsens tidigare industri- och varvsverksamhet återspeglas. Med finurlighet, stor konstnärlighet och ett aldrig sinande barnasinne har Tor Svae skapat platser som uppmuntrar både barn och vuxna till lek, läsande och ett ständigt utforskande av fantasin."

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev