Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

König Jerlmyr (M) om svåra utmaningen: ”Stockholm betraktas som en riskregion”

Publicerad: 11 juni 2020, 13:55

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, betonar vikten av att visa omvärlden att Stockholm är en trygg stad.

Foto: Fastighetsägarna

Hur skapar man liv i staden efter corona? Den frågan diskuterades på Fastighetsägarnas live-tv på torsdagen. ”Vi måste omedelbart visa omvärlden att staden är trygg”, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetStockholmFastighetsägarnaAnna König JerlmyrHelena OlssonAnnica Ånäs

På onsdagen kickade Fastighetsägarna igång tre dagars live-tv, Hela Stockholm ska leva, med olika gäster från näringslivet, politiken och branschen. I dag deltog Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, i panelen, för att diskutera hur Stockholm ska överleva krisen.

– Just nu är det mest påtagliga hotet mot Stockholm att vi betraktas som en riskregion. Vi måste omedelbart börja testa och säkra situationen och visa omvärlden att staden är trygg, säger hon i rutan. 

Finansborgarrådet nämner också vikten av att stödja näringslivet.

– Vi måste rädda företag som är på väg att gå omkull. Det gäller att klara av de här månaderna, när de 15 miljoner besökare som Stockholm brukar ha uteblir. 

Just nu är det mest påtagliga hotet mot Stockholm att vi betraktas som en riskregion.

Något som diskuteras även på europeisk nivå. 

– Borgmästare över hela Europa för samtal sinsemellan. London, Madrid, Warszawa pratar också om att fortsätta begränsa biltrafiken. Många av åtgärderna dras inte tillbaka efter krisen. Jag tror att fler förändringar i stadsmiljön väntar. 

Hon är övertygad att det bidrar till att skapa en bättre stad. 

– Vi måste våga utmana regelverket. Jag vill att Stockholm blir en testbädd för detta. För ibland sätter svensk byråkrati stopp för vidare utveckling.

Dyster prognos om arbetslöshet

Den snabbt stigande arbetslösheten i regionen blir också en svår utmaning, enligt Anna König Jerlmyr. 

– Just nu är var sjätte Stockholmare varslad eller permitterad, säger hon i live-sändningen. 

Läget är svårt över hela landet. Arbetslösheten i Sverige väntas toppa på 12 procent före årsskiftet, enligt Svenskt Näringsliv, och ekonomer tror att det tar flera år innan siffrorna återvänder till samma nivå som före krisen. 

Fastighetsägarnas event Hela Stockholm ska leva! hålls denna vecka onsdag–fredag mellan 13-14 varje dag.

Foto: Fastighetsägarna

Två röster från branschen

En annan medverkande, Helena Olsson, chef för stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna, underströk vikten av att ta krisen på allvar och med gemensamma krafter se till att återuppliva Stockholm. 

– Vi får inte lägga oss ner och dö, utan se till att vara aktiva och få igång alla platser runtom i staden. Vi ska inte sluta göra saker, utan börja göra mer. Alla platser är unika och har något särskilt att erbjuda. 

Vad behövs i staden? 

– Vi behöver se till att regelverket inte hämmar det. 

Vi är en stor fastighetsägare och möter ofta på patrull.

Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, var ytterligare en deltagare från fastighetsbranschen. 

– Att agera snabbt blev ännu viktigare i samband med corona, då vi snabbt fick börja erbjuda hyreslättnader och andra lösningar till drabbade kunder, säger hon. 

Bolaget har fått bromsa många initiativ och krisen är långt ifrån över.

– Just nu är det halt på alla kultur- och restaurangaktiviteter i Slakthusområdet, men vi vill vara snabbast ut när allt rullar igång igen, säger Ånäs. 

Hon ser positivt på att Stockholms stad, med Anna König Jerlmyr i spetsen, vill utmana regelverket.

– Ha en bra plan nu. Vi är en stor fastighetsägare och möter ofta på patrull. Jag hoppas att staden kan förbättra samarbetet, säger Annica Ånäs. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.