Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Klubbat: Planerna för Sturekvarteret får ja

Publicerad: 27 januari 2020, 17:03

Sturekvartet som det ska se ut när det är klart.

De omarbetade planerna för Sturekvarteret i centrala Stockholm får grönt ljus. Stockholms kommunfullmäktige godkände detaljplanen på måndagskvällen. “Det känns jättekul efter alla de här åren”, säger Charlotta Rosén, projektledare och fastighetsägaren ADIA:s svenska företrädare till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

ADIASturekvarteret

De omarbetade planerna för Sturekvarteret i centrala Stockholm får grönt ljus. Stockholms kommunfullmäktige godkände detaljplanen på måndagskvällen. “Det känns jättekul efter alla de här åren”, säger Charlotta Rosén, projektledare och fastighetsägaren ADIA:s svenska företrädare till Fastighetsnytt.

Det historiska Sturekvarteret i centrala Stockholm köptes 2006 av den emiratiska pensionsfonden ADIA som sedan dess arbetat med stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad för att utveckla och göra om stora delar av kvarteret.

Det förslag som klubbade av kommunfullmäktige på måndagen innehåller de förändringar som gjordes efter förra samrådet 2017. Den gången riktade näringsidkare, politiker och stockholmare stark kritik mot de ursprungliga planerna eftersom de skulle inneburit en hög grad av rivning och eftersom många tongivande hyresgäster som skulle bli tvingade att stänga.

I det omarbetade förslag som nu godkänts återskapas Bångska palatsets fasad mot Stureplan samtidigt som palatsets flyglar bevaras och innergården återskapas. Verksamheterna i Sturekvarteret kommer att hålla öppet under genomförandetiden och varuintaget på Humlegårdsgatan blir kvar.

Läs även: Rött ljus för rivningar vid Stureplan 

Parkeringshuset på Grev Turegatan rivs och ersätts med en nytt kontorshus. En andra större rivning görs på Humlegårdsgatan 17 där det byggs ett nytt hotell med 135 rum.

Syftet med omgörningen är att öka den uthyrningsbara ytan från cirka 95 000 kvadratmeter till 105 000 samt att göra kvarterets inre delar mer tillgängliga. Enligt prognosen ska dubbelt så många personer kunna arbeta i kvarteret jämfört med idag.

Charlotta Rosén, projektledare och fastighetsägaren ADIA:s svenska företrädare, är mycket glad att detaljplanen nu blivit antagen av ett enigt kommunfullmäktige i Stockholms stad och att projektet därmed fått grönt ljus.

– Att ha en bred politisk majoritet bakom beslutet förenklar genomförandetiden. Vi passerar ett val till innan vi är klara, säger Charlotta Rosén.

Räknar ni med att beslutet bli överklagat?

– Vi har tagit höjd för eventuella överklaganden.

Vad ser du som de största lyften med nya Stureplanskvarteret?

– Den stora effektiviseringen av kontorslokaler är det stora ekonomiska lyftet. Det ger oss nästan dubbelt så många platser som i dag. Och när vi gräver ut och bygger ett nytt plan vid tunnelbanan är det också ett stort lyft att kunna erbjuda en större matbutik och annan service.

Byggstarten ska 2021 och pågå till 2027-2028. Grundförstärkning av ett par befintliga byggnader påbörjas omgående.

Den beräknade investeringen i nya Sturekvarteret beräknas till cirka 5 miljarder kronor.

– Vi har ett tidigt samarbete med Skanska och våra intentioner är att fortsätta samarbeta med Skanska även om upphandlingen inte formellt är färdig, säger Charlotta Rosén.

Andreas Jennische
andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Här är det klubbade förslaget i bilder

Bångska palatset
Bångska palatsets fasad med ornament och statyer ska återskapas till sitt originalutförande från 1880-talet. Fasaden har förenklats i etapper och hyvlades slutligen under 1950-talet för att göra plats åt neonskyltar med reklam. Bild: AIX Arkitekter

Bångska galleriet
Genom att återställa Bångska palatsets flyglar återskapas även byggnadens historiska innergård som blir ett nytt publikt stadsrum i Stockholm. Bild: AIX Arkitekter

Marmorhallen
Marmorhallen restaureras och får en viktig roll för att koppla ihop Sturegallerian och den nya uppgången från Östermalmstorgs tunnelbanestation. Bild: Sweco Arkitekter

Marmorhallens entré
I samband med 80-talets tillägg av en mezzaninvåning krympte entrén till Marmorhallen. Genom att återskapa den ursprungliga entrén erhålls en mer publik och välkomnande känsla. Bild: Sweco Arkitekter

Grev Turegatan
Grev Turegatan blir gågata mellan Birger Jarlsgatan och Humlegårdsgatan när parkeringshuset på Grev Turegatan rivs. Parkeringshuset ersätts av byggnader med fasader som anpassas till stenstadens skala, material- och färgval. Bild: Sweco Arkitekter

Hotellet mot Humlegårdsgatan
Humlegårdsgatan kopplas ihop med kvarteret genom en tydlig passage och ett nytt hotell i Stureplansgruppens regi. Det ökar tillgängligheten till kvarteret och skapar liv på Humlegårdsgatan. Bild: General Architecture

Grev Tures torg
Framför den anrika byggnaden Freys hyrverk med sitt karaktäristiska torn ligger idag Tures. Restaurangen flyttar in i en av sidobyggnaderna och öppnar upp för ett torg och bostadsentréer. Bild: AML Arkitekter /Tmrw

Grev Tures galleri /Jugendtorget
Flera innergårdar i kvarteret som tidigare inte varit publika, öppnar nu upp för allmänheten. Här är Grev Tures galleri som ligger på adressen Grev Turegatan 7. Bild: AML Arkitekter /Tmrw

Ämnen i artikeln:

ADIASturekvarteret

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.