fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Klart: Så blir Humlegårdens kontorsatsning mitt i city

Publicerad: 30 maj 2023, 06:08

Bild 1/3  Klara City View sedd från Klarabergsviadukten.

Det blir en dansk arkitektfirma som kommer att utforma Humlegårdens kontorssatsning Klara City View intill Centralstationen i Stockholm. Nu kan nästa steg tas i projektet som beräknas få byggstart 2029.

Ämnen i artikeln:

SvepetHumlegården FastigheterTorleif FalkStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det var i september 2021 som Humlegården vann markanvisningstävlingen för Klara City View som i dag är en trafiksnurra i två plan precis intill Waterfront och 200 meter från Stockholms centralstation. Bolaget förvärvade då marken, en av stadens sista tomter i city, för 1,2 miljarder kronor.

Nu är det klart att det blir den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup som valts som samarbetspartner i arbetet med kontorsbyggnaden som kommer att innehålla kommersiella lokaler om 15 000 kvadratmeter.

I ett pressmeddelande beskrivs arkitektförslaget som en "byggnad med en tydlig identitet, som tar plats och samtidigt smälter in i sitt sammanhang". Byggnaden får rundade former och smala fronter i norr och söder och öppna bottenvåningar med plats för butiker och restauranger.

Läs också: Sällsynt chans att bygga i city: ”Många har hört av sig genom åren”

– Vår ambition är att skapa en plats som är levande och tillgänglig på ett sätt som skapar värde för såväl stockholmare som besökare. Vi ser fram emot att få fortsätta arbetet tillsammans med Stockholms stad och Dorte Mandrup. Förslaget är en byggnad med stark identitet och hög arkitektonisk verkshöjd, som bygger på en stor förståelse för vad som är viktigt i miljöer där människor vill mötas, arbeta och leva. Här stärks kontakten med vattnet och det skapas offentliga rum i ett attraktivt läge med bottenvåningar som möter Humlegårdens ambition för framtidens arbetsplatser och hållbart byggande, säger Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården Fastigheter, i en kommentar.

Projektet blir möjligt genom att Stockholms stad däckar över delar av Klarastrandsleden vilket minskar bullret. Samtidigt rustas strandpromenaden längs Klara Sjö upp och blir tillgänglig för gående, dessutom anläggs ett mindre torg strax norr om Stadshusbron. Det ska också bli en gång- och cykelkoppling mellan Klarabergsviadukten och Klara Mälarstrand.

Men det dröjer innan stockholmarna kommer att få se det slutgiltiga resultatet av planerna. Först väntar en sedvanlig process där arkitektbyråns förslag bearbetas vidare i samråd med Humlegården och Stockholms stad. Därefter blir det samråd som beräknas kunna inledas hösten 2024 varpå överdäckning av Klarastrandsleden kan starta i slutet av 2027. Preliminär byggstart är satt till 2029.

–Dorte Mandrups förslag har många styrkor, det är en byggnad med en stark egen identitet och många arkitektoniska kvaliteter. Byggnaden bidrar till att läka samman stadsfronten mot söder genom en fin övergång mot Kungsholmen. De böjda formerna på huset mjukar upp och bidrar till en originalitet utan att för den delen konkurrera med stadshuset som ju ligger helt i närheten. Vi har haft en mycket positiv process genom det parallella uppdraget, staden Humlegården och de externa konsulter som deltagit. Vi ser nu fram emot att utveckla detaljplanen och byggnaden tillsammans till ett nytt spännande bidrag till Stockholms stadsbild. säger Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev