torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Klart: Nästa steg i jätteprojektet – Vattengasverket blir konsthall

Publicerad: 14 mars 2023, 09:01

Foto: Karavan Landskap, Stockholms stad

Nu står det klart att Industricentralen kammade hem markanvisningstävlingen för Vattengasverket i Norra Djurgårdsstaden som ska omvandlas till en konsthall med konferenslokaler, auditorium och restaurang.

Ämnen i artikeln:

SvepetStockholms stadMarkanvisning

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi är glada att Vattengasverket får ett innehåll med både kultur och restaurangverksamhet. Industricentralen har en unik möjlighet att göra vattengasverkets vackra tegelbyggnad till en mötesplats, säger Staffan Lorentz, projektchef i Norra Djurgårdsstaden, Stockholms stad.

Den befintliga byggnaden om cirka 1 500 kvadratmeter ska kompletteras med en ny byggnad om 375 kvadratmeter som väntas bli en naturlig mittpunkt i den nya vattennära stadsdelen Kolkajen.

– Byggnaden är en viktig bärare av Gasverkets kulturhistoriska arv och den tekniska produktionsanläggningen kommer att bevaras så att dess historia blir läsbar, säger Carl Hirsch, vd på Industricentralen.

Läs även: Pophouse ska väcka liv i Gasklockan – se bilderna på nya jättescenen

Bolaget tog tillsammans med Karolina Keyzers arkitektkontor OKK+ fram det vinnande förslaget, Skulpturhuset, av totalt fem anbud.

”Av anbuden innehöll Industricentralens förslag de kvalitéer som på bästa sätt uppfyller stadens uppsatta mål för Vattengasverkets funktion i området”, uppger exploateringskontoret i Stockholms stad.

Beslut tas i exploateringsnämnden den 23 mars.

Norra Djurgårdsstaden

• Ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Det är ett av stadens utpekade hållbarhetsprofilområden, som sträcker sig från Hjorthagen i norr till Loudden i
söder.

• Kolkajen är omgärdat av vatten och ligger utmed Husarviken och Lilla Värtan och gränsar till Gasverket i Hjorthagen. Det blir en destination med utomhusbad, kajstråk, bryggor, parker och torg. På andra sidan Husarviken ligger Nationalstadsparken med sina stora grönområden.
• Inom projektet planeras det för cirka 1 300 nya bostäder, varav 40 är flytande
studentlägenheter, två förskolor och cirka 10 000 kvadratmeter kommersiella ytor som
möjliggör för restauranger, caféer och butiker.
• Byggstart för de första kvarteren i Kolkajen planeras till 2029. Vattengasverket och
verksamheterna i huset står klart runt 2030. År 2037 beräknas Kolkajen vara färdigbyggd.

Källa: Stockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev