Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Klart med finansiering av Uppsalas spårväg

Publicerad: 19 maj 2022, 05:06

Räls på Övre slottsgatan i Uppsala inom några år

Foto: Visionsbild: White

Uppsala kommun och Region Uppsala får de två miljarder till spårväg som man ansökt om från Trafikverket, inom ramen för stadsmiljöavtal. Det innebär att byggandet kan påbörjas under 2025 och ska vara färdigt 2029, skriver kommunen i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

UppsalaSvepet

– Det här är väldigt glädjande, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och fortsätter:

– För Uppsalaborna skapar spårvägen snabba och säkra förbindelser mellan viktiga målpunkter och vi ger mer plats för människorna i gatumiljön. Arbetet med detaljplan, tillstånd och andra förberedelser för genomförande fortsätter nu och nödvändiga beslut kommer att hanteras av kommunstyrelsen.

Spårväg underlättar stadsplaneringen

Spårvägen ska binda samman den planerade järnvägsstationen i Bergsbrunna med Ultuna, Gottsunda och Uppsala centralstation. Skälet till att valet fallit på spårväg är att den är miljövänlig och kapacitetsstark i ett långsiktigt perspektiv, skriver kommunen.

Spårvägen är beräknad att kosta kommunen totalt 6,1 miljarder kronor. Staten har tidigare beviljat drygt 0,9 miljarder kronor för Ultunalänken. Tillsammans med de dryga 2 miljarder som Trafikverket nu bidrar med för Kunskapsspåret utgör statens bidrag 50 procent av den totala kostnaden. Därmed uppfylls villkoret för byggande av spårväg, vilket kommunfullmäktige tog beslut om i december 2021.

Ytterligare stadsmiljöavtal kommer att sökas för ändhållplatserna vid Uppsala C, Uppsala S och den nya järnvägsstationen vid Bergsbrunna.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

UppsalaSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.