onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Klart: Klassiska hockeyarenan rivs – Globen moderniseras för 830 miljoner

Publicerad: 20 juni 2022, 13:57

Johanneshovs Isstadion stod klar 1955, men nu är dess saga all. Hallen ska rivas. I förlängningen innebär beslutet även att de lån som kommunala fastighetsbolaget Stockholm Globe Arenas, SGA, har för Tele2 kan amorteras av. Foto: Wikimedia/Philip Wallin

Nu står det klart att anrika ishockeyarenan Hovet rivs samtidigt som Globen moderniseras för att anpassas till hockeyklubbarnas AIK:s och Djurgårdens behov. I maj 2025 ska ishockey-VM tekas i gång i den nya Globen, men oppositionen tvivlar.

Ämnen i artikeln:

GlobenSöderstadenSvepetStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fastighetsnytt skrev om planerna redan 2016. Men först nu står det klart – Globen rustas upp samtidigt som klassiska arenan Hovet går i graven. Detta efter att staden har fattat ett genomförandebeslut i kommunfullmäktige. 

Upprustningen av Globen kommer att ske i tre etapper till en investeringskostnad om 830 miljoner kronor, skriver Stockholms stad i beslutsunderlaget. 1). Modernisering och nedskalning av arenarummet på Avicii Arena (Globen). 2). Ny entré och nya toaletter till Annexet. 3.) Rivning av Hovet samt ny träningsrink. 

Som Fastighetsnytt tidigare skrivit så innebär beslutet även att Söderstadiontomten kan utvecklas. Fastigheten som har varit en grushög i snart tio år. 

Läs mer: Söderstadion och Råsunda – så gick det sen: ”En komplex situation” 

På tomten, tillsammans med den tomt där Hovet står, har det sedan 2017 föreslagits att Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall ska få en markanvisning för sitt stadsutvecklingsförslag Söderhov – om 700 och 1.000 bostäder, kommersiella lokaler, handel, restauranger och förskola. 

I samband med att kommunfullmäktige i Stockholm beslutade att bygga Tele 2-arena (Nya Söderstadion) 2009 ingick finansiering av arenan via försäljning av marken där Söderstadion stod. 

Den totala ytan utgör cirka 40 000 kvadratmeter med ett värde om cirka 2,5 miljarder kronor. ”För att realisera dessa värden och nyttja marken så behövde Hovet rivas”, står det i Stockholm Stadshus AB:s och stadsledningskontorets gemensamma tjänsteutlåtande. 

Försäljningen av marken innebär även att de lån som fastighetsbolaget Stockholm Globe Arenas, SGA, har för Tele2 kan amorteras av och bolagets räntekostnader minskar därmed med cirka 22 miljoner per år. 

Det kommer att påverka SGA:s ekonomi positivt, skriver Staden, vilket betyder att bolaget blir mindre beroende av kapitaltillskott. 

Läs mer: Vill riva Hovet och renovera Globen 

Men det finns orosmoln för projektet. I ett särskilt uttalande från borgarråden Karin Wanngård, Jan Valeskog och Kadir Kasirga (alla S) menar de att bolaget förvisso har gjort rätt som har lyssnat till hockeyklubbarnas vilja eftersom ishockeyn utgör en viktig verksamhet i Globen – men att tidplanen kan ställa till det.

– Arenan ska vara färdigställd senast 31 mars 2025. Ishockey-VM kommer att genomföras i maj 2025. Vi vet av erfarenhet att byggprojekt av den här storleken riskerar att försenas, skriver man. 

Enligt projektets tidplan stängs arenan under 2024. Men, hävdar man, det är många faktorer som kan orsaka en försening: 

– Även om bolaget anser sig tagit höjd för detta finns skäl till oro när ett så stort evenemang som ishockey-VM ska äga rum så tätt inpå färdigställande. Vi menar att bolaget måste ta fram en plan för hur VM ska kunna genomföras om renoveringsarbetet försenas och Globen inte står färdig i tid.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev