onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Klart: Här är nya ”skrapan” i Karlastaden – vinnande förslaget

Publicerad: 1 juli 2022, 06:28

DinellJohanssons vinnande förslag Soltornet.

När kvarteret Virgo ska ta form i Karlastaden blir det arkitektkontoret DinellJohansson som får uppdraget att gestalta det 27-våningar höga huset. Enligt planen ska Virgo stå klart under 2026.

Ämnen i artikeln:

KarlastadenSvepetSernekeBalder FastigheterGöteborg

R


Serneke, Balder och Göteborgs stad har gemensamt genomfört ett parallellt arkitektuppdrag för Karlastadens kommande kvarter Virgo. 

Tre arkitektkontor prekvalificerade sig till gestaltningsuppdraget som startade i mars 2022. De tre deltagande kontoren var Wingårdhs, DinellJohansson samt Dorte Mandrup. 

Det blir DinellJohansson som drog det längsta strået med sitt förslag Soltornet. Läs motiveringen nedan. 

Läs mer: Här är arkitektkontoren som kan få nytt höjdaruppdrag i Göteborg 

Det 27 våningar höga huset omfattar cirka 17 000 kvadratmeter BTA och kommer att innehålla cirka 200 bostäder samt butiker i entréplan. 

Kvarteret är placerat i stadsdelens västra del med bland annat kommande kvarteret Lynx och SGS befintliga studentbostäder som närmsta grannar.

Nästa steg i processen för Virgo är att färdigställa en programhandling som i förlängningen ske leda till ett färdigt underlag för bygglov. Grundläggningsarbetet för kvarteret har påbörjats under 2022 är och hela projektet ska enligt planen vara färdigt under 2026.

Bedömningsgruppens motiveringen lyder:

”Arkitekterna bakom Soltornet* har i sitt förslag sammanvävt teknik, innovation och förstklassig arkitektur. De utmanar och utvecklar både rumsligheter och detaljering utifrån studier av klimat, sol och vind, av goda boendemiljöer och av byggbara fasadsystem.

Förslaget svarar väl på utmaningen att gestalta ett torn utifrån detaljplanens intentioner om en horisontell tydlighet i entréplan, sockelvåningar, högdel och krona. Soltornet erbjuder en vacker helhet med en arkitektonisk gestaltning av hög klass och i symbios med teknik och konstruktion.

Entré- och sockelvåningarna ger en tydlig stadsmässig karaktär, är inbjudande och erbjuder generösa entréer till bostäderna. Avslutet mot himlen ger tornet Virgo en skulptural kvalitet som stärker Karlastaden som helhet. Arkitekterna har arbetat igenom samtliga planlösningar i huset och har gestaltat attraktiva lägenheter med hög detaljkänsla.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev