Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Klart för storrenovering i Gränby

Publicerad: 2 juli 2012, 12:08

Jan-Erik Höjvall, vd på Amasten. Foto: Rikshem.

Ombyggnaden kommer att kosta cirka en miljard, vilket innebär drygt 800 000 kronor per lägenhet.

Ämnen i artikeln:

Jan-Erik HöjvallRikshemUppsala

Under Almedalen meddelade Rikshem att man endast är ett styrelsebeslut, som tas i augusti, ifrån att börja renoveringen av 1 200 lägenheter i Gränby, Uppsala. Ombyggnaden kommer att kosta cirka en miljard, vilket innebär drygt 800 000 kronor per lägenhet.

Mellan 2012-2016 planeras en omfattande förnyelse av framförallt husen och lägenheterna i området. Rikshem tar ett helhetsgrepp med omfattande renovering.
– Det kommer såklart att bli en stor debatt om hur man ska utveckla de här miljonprogramsområdena, om man ska göra snålrenoveringar eller ordentligt. På Rikshem vill vi göra ordentliga renoveringar, med tanke på energifrågor och att de ska hålla i 50 år till, säger Jan-Erik Höjvall.

1200 lägenheter i Gränby i Uppsala byggda under åren 1965-68 ska renoveras och i och med styrelsebeslutet i augusti kan man inleda etapp ett av fyra. En så stor renovering kommer givetvis att innebära höjda hyror i området, vilket också diskuterats flitigt i media. Rikshem har tillsammans med Hyresgästföreningen tecknat en så kallad förhandlingsordning som innebär att Hyresgästföreningen representerar den enskilde hyresgästen i frågor om exempelvis hyror.
– Vi har hyresförhandlingar som pågår och vi är övertygade om att vi ska komma till ett bra beslut där. Det finns kreativa lösningar som kommer att innebära en win-win situation för alla, säger Jan-Erik Höjvall.

Tidigare meddelade Rikshem att man genomfört en första emission under ett nyupprättat företagscertifikatprogram. Programmet ger Rikshem möjlighet att emittera företagscertifikat inom en ram om 2 miljarder kronor.
– De pengar vi får in där kommer att ligga till grund för investeringen i Gränby, säger Jan-Erik Höjvall.

Etapp 1 i Gränby beräknas påbörjas den 5 november 2012 och pågå under cirka ett år, etapp 2 beräknas pågå 2013-2014, etapp 3 2014-2015 och etapp 4 2015-2016.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev