fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Kinesiskt jättebolag etablerar sig i Europa – väljer Nyfosa

Publicerad: 25 mars 2021, 10:47

Fristadstorget i Eskilstuna centrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdagen blev det klart att det kinesiska batteribolaget Shenzhen Senior Technology Material etablerar sig i Eskilstuna och tecknar avtal med Nyfosa. ”Det är helt fantastiskt”, säger fastighetsbolagets vd Stina Lindh Hök.

Ämnen i artikeln:

Nyfosa FastigheterStina Lindh HökEskilstuna

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det kinesiska batteribolaget tillverkar komponenter till litiumbatterier och ska bland annat fungera som underleverantör till svenska Northvolts fabriker i Skellefteå och Västerås. Etableringen innebär en investering på 2,5 miljarder kronor i Eskilstuna, som förväntas skapa 80–100 arbetstillfällen i år, och 500–600 på sikt. 

– Vi är otroligt stolta och glada över att äntligen kunna välkomna Senior till Europa, Sverige och Eskilstuna, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, på en digital pressträff. 

Produktionsanläggningen blir en av de största i Europa för tillverkning av separatorfilm  för litiumbatterier och eftersom elektrifieringen av trafiken blir en viktig nyckel för att uppnå en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige så ses Senior ses som en viktig spelare. 

– Genom att kroka arm med bolaget tar vi oss an klimatutmaningarna med teknikens hjälp, säger Jansson (S). 

Uppgörelsen roddes i hamn relativt snabbt med tanke på att samtalen kring etableringen inleddes först i augusti förra året. 

Jätteanläggning för batterifabriken

En avsiktsförklaring har tecknats mellan Eskilstuna kommun, Nyfosa och Senior om 120 000 kvadratmeter mark i anslutning till nuvarande lokal i Svista för att kunna förverkliga en expansion i kommande tre faser, där första fasen redan har inletts. 

– Det är helt fantastiskt. Det är stort att en så här stor aktör väljer oss. Vi hade en tom fastighet i Eskilstuna som passade bra och vi har nu tecknat ett 12-årigt avtal med Senior, säger Nyfosas vd Stina Lindh Hök, till Fastighetsnytt. 

Varför passade er fastighet Senior? 

– Den hade rätt läge, storlek och bra takhöjd och framför allt fanns det mark i närheten för utbyggnad när verksamheten ska växa. Att byggnaden fanns tillgänglig med kort varsel var också en viktig faktor, säger Lindh Hök. 

Planen är att produktionsanläggningen år 2025 ska vara cirka 70 000 kvadratmeter. 

Eskilstuna Logistik och Etablering, som samarbetar med Eskilstuna kommun och regionens näringsliv, hoppas att det nu även blir lättare att hitta en naturlig brygga till Shenzhen, Kinas motsvarighet till Silicon Valley.

– Det här är en strategiskt viktig etablering för Eskilstuna, med energi och hållbarhet i fokus, som stärker vår position som industristad och logistikhubb. Jag tackar Business Sweden, Nyfosa och Senior för ett bra samarbete, säger bolagets vd David Hofmann, på pressträffen.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev