Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Kan tvingas meddela EU om detaljplaner

Publicerad: 7 november 2018, 08:20

EU-domstolen.

Foto: Wikipedia.

Ett nytt beslut i EU-domstolen innebär i praktiken att kommuner bli anmälningspliktiga till EU-kommissionen. SABO, HSB och Riksbyggen skrivet nu ett öppet brev för att stoppa en sådan tolkning.


Ämnen i artikeln:

HSBSABORiksbyggenEU

Ett nytt beslut i EU-domstolen pekar på att kommuners detaljplaner faller in under EU:s tjänstedirektiv, vilket i praktiken innebär att kommuner bli anmälningspliktiga till EU-kommissionen. SABO, HSB och Riksbyggen skrivet nu ett öppet brev till utrikesdepartementet för att stoppa en sådan tolkning.

EU-domstolens beslut gäller den nederländska staden Appingedam, där kommunen ville motverka att butiker i centrum skulle flytta till mer perifera industriområden för att bevara en levande stadskärna. I ett nyligen detaljplanelagt industriområde tilläts därför endast butiker som sålde skrymmande varor, som möbler och fordon.

Det accepterades inte av en klädbutik – som valde att överklaga frågan till EU-domstolen, eftersom butiken menade att detaljplanen bröt mot EU:s tjänstedirektiv (som ska säkra etableringsfrihet och frihet att tillhandahålla tjänster mellan länder inom EU).

Tidigare i år fick butiksägaren rätt, då EU-domstolen valde tolkningen att etableringsfriheten även omfattar nederländska firmor som är verksamma i Nederländerna.

– Det här är naturligtvis ett klart övertramp från EU-domstolens sida. Detaljplaner är en kommunal angelägenhet och kan omöjligt förväxlas med ändamålen i tjänstedirektivet. Nu måste EU:s beslutsfattare se till att detaljplaner undantas i direktivet, säger Karl Törnmarck, ansvarig för internationella frågor på SABO.

Han menar att rättsfallet ger avsevärda konsekvenser genom att inskränka på kommunernas planmonopol och innebär att kommunerna måste meddela EU-kommissionen om sina detaljplaner vilket ökar handläggningstiden.

Det pågår dock samtidigt förhandlingar mellan Europaparlamentet och EU:s ministerråd om ett annat EU-direktiv (direktivet om anmälningsförfaranden). Där finns möjlighet att helt undanta detaljplaner från direktivet.

– Vi vänder oss nu i ett öppet brev till utrikesdepartementet och Sveriges representation i Bryssel om att lösa det här problemet, säger Karl Törnmarck.

Här kan du läsa brevet, som är undertecknat av SABOs vd Anders Nordstrand, Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden och ordförande i SABOs Byggherreråd, HSBs förbundsordförande Anders Lago samt Riksbyggens vice vd Mårten Lilja. Förutom utrikesdepartementet skickas brevet även till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

HSBSABORiksbyggenEU

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.