torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Stadsutveckling

Kalmarreporter prisas för sin bevakning av stadsbyggnadsfrågor

Publicerad: 30 mars 2023, 18:23

Emma Arenius, samhällsreporter på Barometern i Kalmar, får Olle Bengtzons journalistpris 2023.

Foto: Björn Rundström

Emma Arenius, samhällsreporter på Barometern i Kalmar, får Olle Bengtzons journalistpris 2023. Priset går till en journalist som har ökat allmänhetens intresse för stadsbyggnadsfrågor i Expressenjournalisten Olle Bengtzons anda.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Priset delades ut under Olle Bengtzon-dagen på Stadsmuseet i Stockholm.

– Det känns fantastiskt roligt!!! Det betyder jättemycket för mig. Kunniga människor utifrån har läst vad jag har skrivit och det är ett stort erkännande! Jag känner mig peppad att fortsätta skriva om samhällsbyggnadsfrågor, säger Emma Arenius.

Hon hoppas att hennes utmärkelse kommer att få betydelse för Barometerns fortsatta bevakning av ämnesområdet.

– Många är intresserade av byggnation och att vi på Barometern får ett så fint pris kan ju inte vara fel, säger Emma Arenius.

Olle Bengtzon

Olle Bengtzon var samhällsreporter och verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt Expressen. Priset till hans minne delas ut varje år till journalister som bevakar stadsutveckling, bostad och byggande och prissumman är 75.000 kronor.

I samband med prisutdelningen hölls även en paneldebatt om hur redaktioner bäst kan bevaka och granska den viktiga samhällsbyggnadssektorn. I panelen medverkade Malena Henriksson, redaktionschef på Sydsvenskan, Joakim Fransson, chefredaktör Mitt i och Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm.

Byggfrågor är komplexa, de berör flera branscher och politikområden och projekten löper ofta över väldigt lång tid och varje år investeras skattepengar i miljardklassen i stadsutvecklings- och byggprojekt och bostäder varje år.

Barometerns reporter Emma Arenius har bevakat stadsbyggnadsfrågor sedan 2015.
Enligt juryns motivering placerar hon sig "mitt i samtidens målkonfliker och låter de mångbottnade klimat- och miljöfrågorna ta fast form på en fysik plats. Hon arbetar metodiskt och enträget och erbjuder artiklar där alla delar samverkar till en både pedagoisk och tilltalande allsidig belysning. Idéerna är raka och tydliga och kan inspirera till liknande arbete på många av landets lokalredaktioner."

För sin gärning belönas hon nu med Olle Bengtzons journalistpris och får en prissumma på 75 000 kronor.

Övriga nominerade till Olle Bengtzons journalistpris var:

Åsa Nilsson, reporter på Dagens Samhälle
Jonas Nyrén, nyhetschef på Sydsvenskan

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev