Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Järfälla uppmanar till stopp för inköp av byggmaterial från Ryssland och Belarus

Publicerad: 8 april 2022, 07:35

Beslutet gäller inte redan ingångna avtal.

Foto: Getty images

Järfälla kommun kommer att uppmuntra anlitade entreprenörer och avtalade leverantörer att undvika inköp och leveranser av bland annat stål- och järnprodukter, trä- och bitumenprodukter från Ryssland och Belarus där så är möjligt.


Ämnen i artikeln:

Järfälla

– I det läge vi befinner oss i så är det angeläget att Järfälla kommun tar ansvar, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

Ett beslut om att i största mån undvika inköp, direkt eller via leverantörer, av produkter som enligt förordningarna är förbjuda att importera, köpa eller transportera inom EU är ett viktigt ställningstagande, menar hon. 

EU beslutade den 2 mars att det ska vara förbjudet att importera, köpa eller transportera järn- och stålprodukter som har sitt ursprung i eller har exporterats från Ryssland. 

Läs mer: Bonavas baltiska satsning i skuggan av kriget 

EU beslutade även att det är förbjudet att till EU importera träprodukter, cementprodukter, järn- och stålprodukter samt gummivaror, mineralprodukter samt kaliumkloridprodukter som har sitt ursprung i Belarus. 

Kommunen skriver att att för att så snabbt som möjligt få effekt av EU:s beslut är det viktigt att också fatta ett snabbt beslut om att i största mån undvika inköp, direkt eller via leverantörer, av produkter som enligt förordningarna är förbjuda att importera, köpa eller transportera inom EU. 

Läs mer: Ny rapport: ”Cementbristen sänker byggindustrin” 

Båda besluten trädde i kraft den 15 mars 2022 och gäller inte redan ingångna avtal.

Ersättningsmaterial ska, enligt kommunen, godkännas av beställarombud eller den funktion inom kommunen som är mest lämpad att fatta beslut om dem. 

Man skriver även att beslutet kan innebära försening av leveranser till kommunen samt medföra en ökad kostnad.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Järfälla

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.