Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsutveckling

Ja till Slussen

Publicerad: 27 september 2013, 07:24

Nya Slussen. Källa: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Mark- och miljööverdomstolen har godtagit Stockholms kommuns beslut att anta detaljplan för Slussen. Dagens beslut innebär att ombyggnationen av Slussen kommer att börja till sommaren.


Ämnen i artikeln:

SlussenStockholms stad

Detaljplanen för Slussen, som antogs av Stockholms kommun i december 2011, överklagades till länsstyrelsen, som avslog överklagandena och godtog planen. Därefter prövades planen av mark- och miljödomstolen som upphävde planen. Mark- och miljödomstolen bedömde att det enskilda intresset av att bebyggelse inte uppkommer framför det s.k. Glashuset vägde tyngre än det allmänna intresset av tillkommande byggrätter.

Planen överklagades därefter till Mark- och miljööverdomstolen. Under handläggningen hos Mark- och miljööverdomstolen har  Atrium Ljungberg träffat en överenskommelse med Stockholms stad som innebär att Atrium Ljungberg får en markanvisning med option att förvärva byggrätter på Stadsgårdsleden, framför Glashuset, till ett marknadsmässigt pris om 17 500 kr/kvm samt att tomträttsavgälden för Glashuset justeras ned under åtta år, vilken motsvarar den period under vilken Slussen ska byggas om. Totalt rör det sig om 80 miljoner kronor. Markanvisningen ger också Atrium Ljungberg ensamrätt att förhandla med staden under två år.

– Vi har blivit kompenserade på ett skäligt sätt. Markanvisningen innebär att vi kan förhandla om att köpa marken och får en frihetsgrad att dela upp byggnaden framför Glashuset i flera huskroppar till skillnad från hur byggrätten är ritad i detaljplanen. Det är en viktig gestaltningsmässig åtgärd som också minskar påverkan på Glashuset. Tillsammans med staden kan vi nu diskutera utformningen av de nya byggnaderna, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.

Mark- och miljööverdomstolen gick därför inte in på den frågan utan prövar istället övriga invändningar mot planen. Kommunens motparter har även framfört invändningar mot detaljplanens innehåll och påverkan på olika intressen, bl.a. att planen strider mot riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården och att den inte uppfyller kraven på tillgänglighet. Mark- och miljööverdomstolen bedömer att kommunen har hållit sig inom det handlingsutrymme som kommunen har och att det därför inte finns skäl att upphäva planen. Mark- och miljööverdomstolens dom får inte överklagas.

– Det här är ett mycket glädjande besked och ett stort och viktigt steg framåt för projektet. Det innebär att vi äntligen, efter många år av processer, kan börja byggnationen av en ny, attraktiv mötesplats som är anpassad både för vår tid och för framtidens Stockholm, kommenterar finansborgarrådet Sten Nordin (M), i ett pressmeddelande.

Ombyggnaden av Slussen planeras att starta under 2014 och 2020 ska den nya anläggningen vara färdig. Ännu går det dock inte att ropa hej, planen för bussterminalen i Katarinaberget ska också godkännas i mark- och miljödomstolen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande, Stockholms stad, Svea hovrätt, Atrium Ljungberg

Ämnen i artikeln:

SlussenStockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.